Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook mijenja ime u Meta, okreće se proširenoj i virtualnoj stvarnosti Istaknuto

Facebook mijenja ime u Meta, okreće se proširenoj i virtualnoj stvarnosti

Facebook je promijenio ime u Meta. Promjena imena najavljena je tijekom konferencije Facebook Connect, posvećene proširenoj i virtualnoj stvarnosti.

"Danas nas vide kao tvrtku koja se bavi društvenim mrežama. Ali, u našoj srži mi smo tvrtka koja gradi tehnologiju za povezivanje ljudi, a metaverse je nova granica, baš kao što je i društveno umrežavanje bilo kad smo počinjali", rekao je glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg. Dionice tvrtke dobit će novu oznaku MVRS, pod kojom će početi trgovati od 1. prosinca ove godine.

Zuckerberg je također pokazao kako bi metaverse trebao izgledati. Riječ je o animaciji u stilu Pixara kojom se korisnik kreće kao animirana verzija sebe. Tijekom prezentacije Zuckerberg je optužio druge tehnološke tvrtke kako visokim naknadama koje uzimaju od razvojnih programera guše inovaciju.

Ujedno je najavio projekt Cambria, novi model konzole za virtualnu stvarnost koji bi se trebao pojaviti na tržištu tijekom iduće godine, i projekt Nazare, prve pametne naočale koje u potpunosti podržavaju proširenu stvarnost. Njih ćemo morati pričekati još nekoliko godina.

Do milijarde korisnika u deset godina

Najava o formiranju tima koji će raditi na razvoju metaversea stigla je u srpnju ove godine.

Dva mjeseca kasnije dotadašnji šef odjela za hardver Andrew Boz Bosworth preuzeo je poziciju šefa tehnike za cijeli Facebook, a prije nekoliko dana objavili su kako će odjel za hardver Reality Labs početi zasebno objavljivati poslovne rezultate.

Zuckerberg se nada kako će u idućih deset godina metaverse koristiti milijarda ljudi i postati platforma za digitalnu trgovinu vrijednu stotine milijardi dolara. Meta bi trebala biti među predvodnicima u tom pothvatu.

Zadnjih su nekoliko godina intenzivirali razvoj i proizvodnju hardvera, piše CNBC. Između ostalog, predstavili su liniju uređaja za video pozive Portal, naočale Ray-Ban Stories i više modela konzole za virtualnu stvarnost Oculus.

Također su najavili kako će uložiti oko deset milijardi američkih dolara u razvoj tehnologija za metaverse, kao i da će zaposliti deset tisuća inženjera u Europi.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.