Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple ipak nije potopio tvrtke koje žive od internetskog oglašavanja Istaknuto

Apple ipak nije potopio tvrtke koje žive od internetskog oglašavanja

Uvođenje mogućnosti blokiranja prikupljanja korisničkih podataka putem bilo koje aplikacije u Appleovim uređajima manje se negativno odrazilo na poslovanje internetskih divova nego što se očekivalo.

Nakon što je Snap izgubio više od četvrtine tržišne vrijednosti i za sobom povukao druge internetske dionice pojavila su se strahovanja kako će nedavne promjene politike zaštite privatnosti naglavce okrenuti cijelo tržište internetskog oglašavanja.

Apple je, podsjetimo, izmjenama u operativnom sustavu iOS omogućio korisnicama i korisnicima njegovih uređaja blokiranje praćenja njihovih aktivnosti u svrhu prikupljanja podataka radi ciljanog i oglašavanja općenito.

Nakon izvrsnog drugog kvartala, Snap je tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja ostvario prihode slabije od očekivanih (1,07 umjesto 1,1 milijardu američkih dolara), uz pad prosječnog prihoda po korisniku i porast broja globalno dnevno aktivnih korisnika (306 naspram 301,8 milijuna). 

Glavni izvršni direktor Snapa Evan Spiegel izravno je lošije poslovanje povezao s Appleovim promjenama, spomenuvši usput probleme s lancima opskrbe i manjkom radne snage kao dodatne čimbenike koje treba uzeti u obzir.

Facebook pogođen, Twitter tek okrznut

Dosad se strahovanja o općem potopu tvrtki s prihodima od internetskog oglašavanja nisu pokazala naročito utemeljenima.

Facebook i Googleov YouTube također su bili pogođeni Appleovim potezom, ali ne u razmjerima u kojima se očekivalo. Twitter je, moglo bi se reći, bio tek okrznut, piše Market Watch.

Alphabet, Googleova krovna tvrtka, u prošlom je tromjesječju poslovnim rezultatima nadmašio očekivanja analitičara. Ostvareni su veći prihod (65,12 naspram 63,34 mlrd. USD) i zarada po dionici (27,99 umjesto 23,48 USD). YouTube je (uvjetno rečeno) podbacio za oko 200 milijuna USD, ostvarivši prihod od 7,2 umjesto 7,4 mlrd. USD. No, zato su prihodi od oglašavanja porasli za 43 posto u odnosu na prošlu godinu (na 53,13 s 37,1 mlrd. USD), pri čemu je YouTube rastao s 5,04 mlrd. na 7,21 mlrd. USD.

Facebook je imao manje prihode (29,01 umjesto 29,45 mlrd. USD) nego što se očekivalo, ali i bolju zaradu (3,22 umjesto 3,17 USD po dionici), uz porast broja mjesečno aktivnih korisnika od 12 posto za sve aplikacije kojima upravlja.

Twitter je prihodom bio nešto niže od očekivanja (1,284 umjesto 1,285 mlrd. USD), uz povećanje od 37 posto u odnosu na lani. Prihodi od oglasa narasli su 41 posto, na 1,14 mlrd. USD, dok je broj korisnika porastao za blizu 13 posto. Ipak, završili su treće tromjesječje s neto gubitkom od 537 mil. USD jer su morali investitorima isplatiti 809,5 mil. USD zbog toga što su ih zavaravali oko rasta broja korisnika.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.