Logo
Ispiši ovu stranicu

Kapetan Kirk iz Zvjezdanih staza najstarija je osoba koja je letjela u svemir Istaknuto

Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers i Glen de Vries Chris Boshuizen, William Shatner, Audrey Powers i Glen de Vries Blue Origin

Kanadski glumac William Shatner postao je najstarijom osobom koja je otputovala do granice svemira i vratila se na Zemlju.

90-godišnji Shatner, najpoznatiji po ulozi Jamesa Tiberiusa Kirka (kapetana svemirskog broda Enterprise u serijalu Zvjezdane staze), do Karmanove je linije na visini od oko sto kilometara iznad površine Zemlje došao letjelicom New Shepard 4 Blue Origin, tvrtke u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Komercijalni let do ruba svemira trajao je deset minuta. Posada je provela nekoliko minuta u mikrogravitaciji.

"Svi na svijetu trebaju ovo napraviti. Bilo je toliko dirljivo i duboko iskustvo. Izvanredno. Nevjerojatno. Nadam se kako se nikad neću oporaviti od ovoga, da ću zadržati ovaj osjećaj. Toliko je veći od mene i života", rekao je vidno uzbuđeni Shatner nakon slijetanja.

Uspjeh, ali i kritike

S njime su putovali Audrey Powers, dopredsjednica za misije i letove u Blue Originu, kao i dva putnika koji su svoju kartu platili: Glen de Vries (suosnivač platforme za medicinska istraživanja Medidata Solutions) i Chris Boshuizen (tehnološki poduzetnik, nekad istraživač pri američkoj svemirskoj agenciji NASA-i).

Cijena leta u svemir bila je navodno 250 tisuća američkih dolara po glavi. Shatnera je počastio Bezos, koji je osobno odvezao posadu do uzletišta broj jedan u Van Hornu u američkoj saveznoj državi Teksas i ispratio do ulaza u New Shepard, a i dočekao ih je po povratku, piše Yahoo.

Shatnerov let prvotno je bio zakazan za utorak, ali je morao biti otkazan zbog jakog vjetra. Blue Origin je prvi put uspješno poslao u svemir letjelicu s ljudskom posadom 20. srpnja ove godine.

Iako je ova misija bila uspješna, Blue Origin je u problemima. Skupina od 21 bivših i sadašnjih zaposlenika javno je iznijela više optužbi na račun te tvrtke, među kojima su stvaranje nesigurnog radnog ozračja za zaposlenice, ignoriranje sigurnosnih rizika i zaštite okoliša te suzbijanje iznošenja neslaganja, piše Fox Business.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.