Logo
Ispiši ovu stranicu

Microsoft pristao na istraživanje učinka prava na popravak Istaknuto

Microsoft pristao na istraživanje učinka prava na popravak

U Microsoftu su pristali na nezavisno istraživanje mogućeg utjecaja olakšavanja popravka njihovih uređaja i primjenu rezultata u praksi do 2022. godine.

Do sporazuma sa skupinom predstavnika dioničara As You Sow došlo je nakon što su predstavnici te grupe predali rezoluciju kojom su od Microsofta zatražili takvo istraživanje.

Pošto su u Microsoftu prihvatili prijedlog predstavnici As You Sow su povukli rezoluciju. Zauzvrat očekuju kako će reezevni dijelovi i dokumentacija postati dostupniji servisima koje Microsoft nije službeno ovlastio za popravke.

Preduhitrili pritisak vlasti?

U skupini As You Sow su istakli kako je sporazum ohrabrujući korak naprijed, ali i naglasili kako je to tek korak, sve dok MIcrosoft ne ispuni preuzeta obećanja. Naime, u divu iz Redmonda su rekli kako će provesti istraživanje i potom dobivene rezultate koristiti kao smjernice pri dizajnu proizvoda i planiranju proširenja mogućnosti servisiranja uređaja.

To je, naglasili su u As You Sow, više no što su drugi tehnološki divovi bili dosad spremni učiniti. Hoće li to biti pretočeno i u konkretnu akciju kao i kakav bi učinak takav potez mogao imati - ostaje za vidjeti.

Zasad nije jasno ni hoće li javnost biti o tome obavještena ili ne. Microsoft bi trebao objaviti sažetak istraživanja do svibnja iduće godine, ali ne i samu studiju (zbog, kako kažu, zaštite poslovnih tajni). Microsoft je također lobirao protiv uvođenja zakona koji reguliraju pravo na popravak u američkim saveznim državama Koloradu i Washingtonu.

Ali, kako piše Verge, praktična provjera ne bi trebala biti previše komplicirana. Ili će postati jednostavnije popraviti Surface Pro ili Xbox u servisu koji nije pod MIcrosftovom paskom, ili neće.

Američki predsjednik Joe Biden i regulatorno tijelo Federal Trade Commission namjeravaju pritisnuti tvrtke koje ispod žita pokušavaju otežati popravak njihovih uređaja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.