Logo
Ispiši ovu stranicu

VMware budućnost vidi u multi-cloudu i još više raznovrsnih pružatelja usluga Istaknuto

VMware budućnost vidi u multi-cloudu i još više raznovrsnih pružatelja usluga

U idućih 20 godina budućnost računalstva u oblaku je multi-cloud pristup, barem što se tvrtke VMware tiče.

Fokus će biti na pet ključnih područja: platforme za aplikacije, infrastruktura za cloud, upravljanje cloudom, sigurnost i mreže te rad na daljinu.

Novi set cross-cloud usluga između ostalog uključuje platformu za aplikacije Tanzu, koja je dosad bila dostupna u beta izdanju i omogućava razvojnim programerima izradu aplikacija za bilo koje izdanje Kubernetesa, a koja je sad besplatno dostupna svima.

Među novitetima su također projekt Arktik (hibridni oblak kao početni operativni model za platformu vSphere) i projekt Ensemble (zajednička upravljačka ploča za VMware Cloud).

Kako je tijekom razgovora s novinarima iz srednje i jugoistočne Europe u sklopu konferencije VMworld 2021 rekao Joe Baguley, VMwareov dopredsjednik i šef tehnike za regiju EMEA, ne treba očekivati smanjenje broja ponuđača usluga u računalnom oblaku.

Incijativa za hosting podataka kao roaming

VMware trenutno radi s njih 4.500 i očekuje kako će taj broj u budućnosti narasti. "Kad je cloud u pitanju, otvorenost i mogućnost izbora su bitni. Naš posao je učiniti tu raznolikost što jednostavnijom i lakše upravljivom za krajnjeg korisnika", naglasio je Baguley.

VMware u regiji Adriatic, u sklopu koje je i Hrvatska, ima 1200 korisnika među kojima su velike tvrtke, banke i državne institucije, rekao je Ivo Sladovljev, regionalni direktor za srednju Europu u toj tvrtci. Surađuju s oko 160 poslovnih partnera i 30 pružatelja usluga u cloudu.

Kao i u svijetu, najveći izazovi za VMware u regiji predstavljat će promjene u načinu rada (veći pomak prema radu od kuće i općenito na daljinu), kao i izrada aplikacija koje će funkcionirati na bilo kojoj platformi i bilo kojem hardveru.

Mihailo Jovanović, direktor Ureda za informacijske tehnologije i eUpravu Republike Srbije, rekao je kako bi tijekom idućeg tjedna u Crnoj Gori mogla biti predstavljena inicijativa za donošenje regulative koja bi omogućila hosting podataka u bilo kojoj državi zapadnog Balkana, po modelu sličnom onome kakvog se koristi za roaming.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.