Logo
Ispiši ovu stranicu

Volvo sprema javnu ponudu dionica, žele prikupiti 2,4 mlrd. € Istaknuto

Volvo sprema javnu ponudu dionica, žele prikupiti 2,4 mlrd. €

Volvo, švedski proizvođač vozila u vlasništvu kineske tvrtke Zhejiang Geely Holdings, namjerava pokrenuti javnu ponudu dionica kako bi bio izlistan na burzi Nasdaq Stockholm.

Geely i Volvo Cars su uvrštavanje u službenu kotaciju burze kapitala pripremali i ranije, ali su bili prisiljeni te planove 2018. godine odgoditi zbog tenzija i lošeg stanja dionica automobilske industrije općenito.

Za javnu ponudu dionica, koja bi trebala biti okončana do kraja ove godine, Volvo će izdati novu seriju dionica, a moguće je kako će dio vlasničkog udjela prodati i sadašnji najveći dioničar te tvrtke. Cilj je prikupiti približno 25 milijardi švedskih kruna (nešto više od 2,4 mlrd. eura).

Preokret u deset godina

Pripreme za najveću europsku ponudu dionica ove godine bile su u punom pogonu još prošlog mjeseca, kad je Reuters objavio kako je Geely daleko napredovao u pregovorima s bankama i kako je cilj postići tržišnu vrijednost od oko 20 do 25 mlrd. USD.

Iz Volva je također bila stigla najava kako namjeravaju uvrstiti dionice u Stockholmsku burzu tijekom druge polovice ove godine, piše CNBC.

Volvo je u kineskim rukama završio 2010. godine, kada ga je američka tvrtka Ford prodala za 1,8 mlrd. USD, pritisnuta problemima povezanima s globalnom financijskom krizom.

U to vrijeme su njihova vozila slovila kao iznimno sigurna i pouzdana, ali kupci se nisu baš otimali za njih. Geely je tijekom proteklog desetljeća preokrenuo poslovanje te tvrtke otvaranjem kineskog tržišta i financijskom injekcijom koja je omogućila promjenu portfelja.

Danas je Volvo profitabilna tvrtka koja planira ponuditi automobile na električni pogon i koja se natječe ravnopravno s njemačkim prvacima kao što su BMW, Volkswagen i Daimler-Benz. U prvoj polovici ove godine zabilježili su 41 posto veću prodaju nego u istom razdoblju lani, dosegnuvši broj od 380.757 vozila, piše Market Watch.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.