Logo
Ispiši ovu stranicu

Facebook je namjerno koristio algoritme za poticanje mržnje radi zarade Istaknuto

Facebook je namjerno koristio algoritme za poticanje mržnje radi zarade

U Facebooku su svjesno i namjerno odlučili koristiti algoritme kako bi poticali strah, gnjev i mržnju kod svojih korisnika, ne bi li na tome zaradili.

Frances Haugen, zviždačica koja je dostavila ogromnu količinu Facebookovih internih dokumenata Wall Street Journalu, otkrila je dodatne pojedinosti o tome kako funkcionira najveća društvena mreža svijeta.

Između ostalog, tijekom gostovanja u emisiji 60 minutes ispričala je kako su u Facebooku toliko posvećeni optimizaciji proizvoda da su prihvatili i aktivno koristili algoritme koji potiču govor mržnje. "Zarađuju na našoj sigurnosti", rekla je, a prenosi Verge. Dodala je kako ne vjeruje da su Mark Zuckerberg i društvo doista spremni uložiti ono što je potrebno kako Facebook ne bi bio opasan po korisnice i korisnike.

Zuckerberg je znao što se događa

Stoga je poslala više internih istraživačkih dokumenata američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission, ne bi li u njoj pokrenuli postupak za donošenje kvalitetnije regulacije Facebooka. Iz tih je dokumenata vidljivo kako - iako su uvjeravali vlasti i javnosti kako njihova nastojanja idu u dijametralno suprotnom smjeru - u Facebooku ne samo što znaju kako se tu platformu koristi za govor mržnje i poticanje nasilja, već su to i mjerili te aktivno podržavali.

Sudeći prema - u međuvremenu obrisanom - korisničkom profilu na Linkedinu, Haugen je bila direktorica proizvoda pri grupaciji Civic Integrity u Facebooku. Iz te je tvrtke otišla tijekom ove godine nakon što je ta grupacija raspuštena.

Haugen je također navela kako je radila i za druge tvrtke, među kojima su Google i Pinterest. Ali, upozorila je, nigdje stanje nije bilo tako loše kao u Facebooku jer su bili spremni podrediti dobrobit korisnika zaradi. Oko toga je li važnije opće dobro ili dobrobit za tu društvenu mrežu je, prema njenim riječima, postojao sukob u Facebooku. Na kraju je prevagu odnijela struja koja je davala prednost profitu.

Srž problema, uvjerena je Haugen, moguće je naći u algoritmima iz 2018. godine koji određuju što svatko od nas vidi na Facebooku. Trebali su poslužiti za općenito poticanje veće aktivnosti korisnika, a takvima ih je javnosti predstavio Zuckerberg osobno. Ali, pokazalo se kako je to najlakše postići poticanjem straha, gnjeva i mržnje. Među objavama koje se dijeli dominiraju dezinformacije, otrovni komentari i nasilan sadržaj.

U Facebooku su te optužbe nazvali smiješnima i naveli kako je razina njihovog utjecaja na korisnike preuveličana.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.