Logo
Ispiši ovu stranicu

Infodom pokrenuo udrugu za promicanje pametnih industrija Istaknuto

Slavko Vidović Slavko Vidović

U zagrebačkom Bird inkubatoru predstavljena Udruga za promicanje pametnih industrija CroSI.

Cilj udruge je ubrzanje digitalne transformacije tvrtki i jačanje konkurentnosti određenih gospodarskih grana. Također, žele Hrvatsku prepoznatljivu po razvijenosti pametnih industrija, umreženosti, digitalnim ekosustavima i pametnim proizvodima.

Njena skupina stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora te znanstvene zajednice radi zadnjih godinu i pol na istraživanju i uspostavi nužnih pretpostavki za ubrzanu primjenu tehnologija i modela iz četvrte industrijske revolucije.

Transformacija društva

Najvažnija i najšira primjena modela Smart Industry modela je na osnovnoj razini poduzeća, smatraju u udruzi CroSI, a odvija se kroz inovacije proizvoda, poboljšanje korisničkog iskustva te razvoj novih poslovnih modela i digitalnih ekosustava. Na taj se način postižu kumulativni efekti koji se reflektiraju u konkurentnosti određene pametne industrije.

Hrvatsko gospodarstvo tako postaje inovativnije, konkurentnije i dugoročno održivije, brže i kvalitetnije reagira na promjene u okolini, a domaći proizvodi dobivaju više dodane vrijednosti te postižu bolje cijene, uvjereni su u udruzi.

"Želimo li efektivno iskoristiti značajna sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju iz Europske unije, moramo podići sve razine spremnosti (poduzeća, gospodarstva i javnog sektora) te razviti nove kompetencije.

Smart Industry ne podrazumijeva isključivo industrijsku tranziciju već i socijalnu transformaciju, što se može postići isključivo kroz otvorenost i suradnju vlade, gospodarstva i sveučilišta. Ovaj model razvoja može imati velike učinke na rast BDP-a, zadržavanje talenata u Hrvatskoj te na rast zaposlenosti i standarda", istaknuo je Slavko Vidović, predsjednik CroSI-ja i predsjednik uprave Infodom Grupe, koja stoji iza ove inicijative.

Udruga okuplja pet hrvatskih fakulteta (Ekonomski fakulteti u Zagrebu i Dubrovniku, varaždinski Fakultet organizacije i informatike i zagrebački Fakultet elektronike i računarstva te Fakultet strojarstva i brodogradnje).

Otvorenom suradnjom akademske zajednice, gospodarskih asocijacija, državnih institucija i lokalne uprave, poduzeća i startup inovatora, hrvatsko gospodarstvo može kontinuirano ubrzavati razvoj i transformirati se, uz stalno osnaživanje radnika i cjeloživotno obrazovanje, smatraju u udruzi CroSI.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.