Logo
Ispiši ovu stranicu

Suosnivačica Didija napušta tu tvrtku, očekuje kako će ju preuzeti vlasti Istaknuto

Suosnivačica Didija napušta tu tvrtku, očekuje kako će ju preuzeti vlasti

Suosnivačica i predsjednica tvrtke Didi Global Jean Liu bliskim je suradnicima najavila kako namjerava napustiti tu tvrtku.

Dionice Didija su ranije ove godine uvrštene u trgovanje na Njujorškoj burzi nakon javne ponude dionica vrijedne 4,4 milijarde američkih dolara. Ali, ta se tvrtka ubrzo našla pod pojačanim pritiskom regulatornih tijela u Kini.

43-godišnja Liu je, kako piše Reuters, tijekom proteklih tjedana suradnicima rekla kako očekuje da će kineske vlasti s vremenom preuzeti kontrolu nad Didijem i imenovati novu upravu. Nekadašnja bankarica koja je radila za grupaciju Goldman Sachs također je, navodno, rekla kako planira otići iz Didija i potaknula svoje sugovornike na potragu za novim zaposlenjima. Neki od njih su to, čini se, i učinili.

Zasad nije poznato je li i službeno podnijela ostavku i kad bi mogla otići, ako će to doista i učiniti.

Jaka žena za ključne odluke

Liu je u Didiju od 2014. godine, gdje drži udio od 1,6 posto i kontrolira 23 posto glasova. Odigrala je jednu od ključnih uloga tijekom spajanja s grupacijom Alibaba, preuzimanja Uberovog poslovanja u Kini i prikupljanja novca od ulagača, među kojima je bio i Apple.

Didi - poznat i kao kineski Uber - pod istragom kineskih vlasti je od početka srpnja ove godine zbog načina na koje prikuplja i koristi osobne podatke svojih korisnika, mehanizama formiranja cijena i mogućeg izguravanja konkurencije.

Više je tvrtki u Kini pod pritiskom vlasti zbog kontrole velikih količina podataka i monopolističkog ponašanja. Među njima su i brojne tehnološke tvrtke. Također je nemali broj tvrtki i pojedinaca stao iza nedavne inicijative "zajedničkog blagostanja" kineskog predsjednika Xi Jinpinga i pristao donirati desetke milijardi USD za društvene projekte.

Iz Didija su priopćili kako aktivno i u potpunosti surađuju s istragom vezanom uz kibernetičku sigurnost. Glasine o kadrovskim promjenama u upravi nazvali su neistinitim i neutemeljenim.

Kineskim su se regulatorima zamjerili nakon što su nastavili s javnom ponudom dionica i nakon što je od njih zatražena odgoda dok ne bude okončana provjera načina na koje barataju podacima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.