Logo
Ispiši ovu stranicu

Mailchimp će biti prodan za oko 12 milijardi USD Istaknuto

Mailchimp će biti prodan za oko 12 milijardi USD

Intuit će kupiti tvrtku za e-mail marketing Mailchimp za 12 milijardi američkih dolara u gotovini i dionicama.

Tvrtka Intuit inače se bavi financijskim uslugama. Najpoznatiji su po softveru online TurboTax, koji brojnim Amerikancima služi za popunjavanje i predaju porezne prijave. U ponudi također imaju knjigovodstveni softver QuickBooks i platformu online za upravljanje kućnim proračunom Mint.

Sjedište im je u Mountain Viewu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Osnovani su 1983. godine. Od 1993. godine su izlistani na burzama kapitala. Procjenjuje se kako je njihova tržišna vrijednost veća od 150 mlrd. USD. Preuzimanjem Mailchimpa žele ubrzati rast na tržištu malih poslovnih klijenata i poboljšati upravljanje odnosima s kupcima.

Bit će to najveća Intuitova akvizicija dosad. Prošle su godine preuzeli tvrtku Credit Karma za oko sedam mlrd. USD. Početkom mjeseca nagađalo se kako bi vrijednost transakcije mogla biti veća od 10 mlrd. USD. Konačno dogovoreni iznos značajno nadmašuje te procjene i doseže blizu deset posto tržišne vrijednosti Intuita.

Heroji bootstrapa

Mailchimp su 2001. godine u Atlanti (Sjedinjene Države) pokrenuli Mark Armstrong i Ben Chestnut, kojima se kasnije pridružio Dan Kurzius. Jedna od najpoznatijih tvrtki za marketing putem e-pošte još je u vlasništvu osnivača.

Za razliku od uobičajenih priča o uspješnim startupovima, do godišnjih prihoda većih od 750 milijuna USD došli su vlastitim ulaganjima, bez značajne pomoći investitora izvana. Razlikovali su se i po tome što su bili profitabilni od ranih dana. Usporedbe radi, Slack je ostvario 130 mil. USD prihoda tijekom proteklog tromjesječja, ali ipak nije još profitabilan.

Njihove usluge koristi oko 11 milijuna korisnika, s potencijalnim dosegom od 4,5 mlrd. ljudi. Osim e-mail marketinga u ponudi imaju i druge usluge vezane za digitalni marketing, kao i alate za upravljanje odnosima s kupcima.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.