Logo
Ispiši ovu stranicu

Toyota ulaže blizu 14 mlrd. USD u razvoj baterija Istaknuto

Toyota ulaže blizu 14 mlrd. USD u razvoj baterija

Toyota je najavila kako će uložiti oko 13,6 milijardi američkih dolara u razvoj tehnologija vezanih uz baterije.

Od tog iznosa devet mlrd. USD namijenjeno je proizvodnji kako bi tvrtka u potpunosti elektrificirala svoju kompletnu ponudu vozila. U planu je pokretanje deset proizvodnih pogona za baterije do 2025. godine. Taj bi broj trebao narasti do oko 70 u još nepoznatom broju tvornica diljem svijeta. Cilj je proizvesti do 200 GWh baterija.

Bit će to veliko ulaganje za Toyotu, koja je najveći proizvođač automobila na svijetu.

Prijelazno rješenje do pogona na vodik

Iako su bili među ranim predvodnicima hibridnih vozila koja kombiniraju benzin s pogonom na struju, s potpuno električnim vozilima tek hvataju priključak. Navodno je to zbog toga što hibride vide kao prijelazno rješenje dok vodikove gorive ćelije ne postaju cjenovno kompetitivne.

Početkom ove godine najavili su strategije koja predviđa uvođenje 70 električnih vozila na globalnoj razini do 2025. godine, uključujući 15 potpuno električnih modela, kao i hibrida te vozila na vodikov pogon. Do 2030. godine žele u ponudi imati flotu s oko 80 posto vozila koja su potpuno ili djelomično na električni pogon.

S najavljenim ulaganjima nadaju se srezati troškove baterija za 30 posto, oslanjajući se na poboljšanja materijala i dizajna ćelija. Cilj je smanjiti potrošnju energije po prijeđenom kilometru za 30 posto.

Slična su ulaganja najavili proizvođači automobila diljem svijeta. Volkswagen planira proizvodnju oko 240 GWh baterija samo u Europi do 2030. godine, dok Ford planira 240 GWh na globalnoj razini do te godine, i onda još 140 GWh u Sjevernoj Americi, piše Verge.

Također će nastaviti raditi na razvoju baterija čvrstog stanja, što bi moglo rezultirati gušćim i sigurnijim baterijama koje će biti moguće brže puniti. Proizvodnja tih baterija bi trebala otpočeti sredinom ovog desetljeća, s time da ih čekaju brojne prepreke vezane uz smanjenje troškova i radni vijek tehnologija.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.