Logo
Ispiši ovu stranicu

Zbog vojnog udara u Gvineji cijene aluminija na najvišoj razini od 2011. Istaknuto

Zbog vojnog udara u Gvineji cijene aluminija na najvišoj razini od 2011.

Cijene aluminija dosegnule su najviše razine u zadnjih više nego deset godina nakon što je državni udar u Gvineji zaprijetio prekidom isporuke boksita.

Tijekom vikenda vojni časnik u toj zapadnoafričkoj državi je preko radija objavio kako je vlada raspuštena i ustav suspendiran. Nakon što je po treći put dobio mandat predsjednik Alpha Conde je uhićen, a vojska je zatvorila granice.U glavnom gradu Conakryju i drugim dijelovima države uveden je policijski sat koji ostaje na snazi do daljnjeg.

Condeov povratak na vlast popratili su nasilni prosvjedi s nekoliko mrtvih i više desetaka ozlijeđenih osoba i optužbe za izbornu prijevaru. Kritiziran je i zbog toga što nije poboljšao životni standard Gvinejaca. Mnogi od njih žive u siromaštvu iako su državljani jedne od rudama najbogatijih država na svijetu. Između ostalog, procjenjuje se kako ta država raspolaže najvećim rezervama boksita na globalnoj razini (oko 40 milijardi tona).

Nagađa se, piše Forbes, kako je do vojnog prevrata došlo nakon što je Condeova vlada odlučila smijeniti visoko rangiranog zapovjednika postrojbi za posebne namjene, što je dovelo do pobune dijela njenih pripadnika.

Mogući prekid lanca opskrbe

Očekuje se kako bi zbog toga što je vojska preuzela vlast obustava isporuke boksita iz Gvineje mogla potrajati danima, možda i tjednima, jer će rudarske tvrtke vjerojatno pričekati s nastavljom poslovanja dok se situacija malo ne primiri.

Gvineja je isporučila 64 milijuna metričkih tona boksita 2019. godine. Na globalnoj je razini treći proizvođač te rude po veličini, odmah iza Australije i Kine. Isporučuje više od pola količina koje uvozi Kina, koja je najveći svjetski proizvođač aluminija.

Cijene aluminija porasle su za 40 posto tijekom ove godine i prije političkog prevrata u Gvineji. Porast potražnje poklopio se, piše CNN, sa smanjenjem proizvodnje u Kini zbog rezanja emisija stakleničkih plinova iz teške industrije i problemima u opskrbi električnom energijom.

Više cijene aluminija mogle bi imati negativne posljedice po globalnu ekonomiju, u trenutku kad joj prijeti inflacija. Aluminij je ključna komponenta u nizu proizvoda, od automobila, preko pametnih telefona i prijenosnih računala do energetskih sustava.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.