Logo
Ispiši ovu stranicu

Počinje suđenje osnivačici i bivšoj šefici tvrtke Theranos Istaknuto

Počinje suđenje osnivačici i bivšoj šefici tvrtke Theranos

Tijekom ovog tjedna trebalo bi početi suđenje Elizabeth Holmes, posrnuloj osnivačici i bivšoj glavnoj izvršnoj direktorici tvrtke Theranos.

Optužnica protiv Holmesove podignuta je prije više od tri godine. Tereti ju se za višestruke prijevare i lažno predstavljanje mogućnosti tehnologije za testiranje krvi koje je ta tvrtka nudila.

Neko je vrijeme Holmesova bila uzdizana u visine kao vizionarka. Nakon što je prekinula studij pri Sveučilištu Stanford pokrenula je Theranos 2003. godine kad joj je bilo samo 19 godina. Navodno nadahnuta vlastitim strahom od igle, obećavala je tehnologiju pretraga za dijabetes, rak i niz drugih bolesti temeljem samo nekoliko kapljica krvi, piše CNN.

Sklopila je partnerstvo s trgovačkim divom Wallgreensom i privukla na svoju stranu niz zvučnih političkih imena kao što su Henry Kissinger, George Shultz i James Mattis. U jednom je trenutku procjenjena vrijednost Theranosa dosegla čak devet milijardi američkih dolara.

Ključno je pitanje - koliko je znala?

No, u listopadu 2015. Wall Street Journal doveo je u pitanje Edison, Theranosov stroj za testiranje krvi, i metode testiranja koje su koristili u toj tvrtci. Na kraju su ju tužili investitori, američke vlasti oduzele su Theranosu dozvolu za testiranje krvi, a tužba američkih regulatora zbog masovne prijevare završila je vansudskom nagodbom.

Theranos je ugašen 2018. godine. No, američke savezne vlasti nisu odustale od tužbe pa će sad 37-godišnja Holmes morati stati pred suca okružnog suda u San Joseu.

Ključno je pitanje koliko je doista znala o tehnologiji i uslugama koje je nudila, kad je doznala to što je znala i je li namjerno obmanjivala ulagače, partnere i potencijalne kupce. Moguće je kako će krivnju pokušati prebaciti na nekadašnjeg glavnog operativnog direktora Ramesha Sunnyja Balwanija, s kojim je bila u romantičnoj vezi u vrijeme dok je Theranos bio aktivan.

Oboje su izjavili kako nisu krivi za ono što im se stavlja na teret. Prijeti im do 20 godina zatvora, globa u iznosu od 250 tisuća američkih dolara i povrat novca za svaku točku optužnice.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.