Logo
Ispiši ovu stranicu

Western Digital u pregovorima o spajanju vrijednom 20 mlrd. USD Istaknuto

Western Digital u pregovorima o spajanju vrijednom 20 mlrd. USD

Tvrtka Western Digital pregovara s japanskim proizvođačem procesora Kioxia o spajanju vrijednom 20 milijardi američkih dolara.

Nova bi tvrtka mogla u segmentu tržišta NAND memorije konkurirati Samsung Electronicsu, koji trenutno drži nešto više od trećine tržišnog udjela. Kioxia je blizu 19 posto, dok Western Digital ima 15 posto. Te bi dvije tvrtke dogovor mogle postići možda već početkom rujna. Na čelu nove kompanije bio bi sadašnji glavni izvršni direktor Western Digitala David Goeckler.

NAND memorijski čipovi ne trebaju napajanje kako bi sačuvali pohranjene podatke. Koristi ih se u pametnim telefonima, televizorima, web poslužiteljima u podatkovnim centrima i digitalnim panelima. Očekuje se kako će potražnja za memorijskim čipovima i dalje biti snažna zbog širenja mreža 5G i rada od kuće zbog epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Mogući problemi s regulatorima

Konsolidacija tržišta memorijskih čipova već je u tijeku. Tvrtka Hynx pristala je prošle godine kupiti Intelov odjel koji se bavi NAND-om za devet mlrd. USD. To preuzimanje još čeka odobrenje regulatornih agencija zaduženih za suzbijanje monopola.
Sličnu provjeru vjerojatno će u više država - među kojima su Kina i Sjedinjene Države - morati proći i moguće spajanje Kioxie i Western Digitala.

Višegodišnji trgovinski rat Kine i SAD-a mogao bi zakomplicirati stvari, piše Reuters. Već je nekoliko takvih spajanja propalo zbog njega.

Tako je, recimo, Qualcomm odustao od preuzimanja tvrtke NXP Semiconductors za 44 mlrd. USD nakon što nije uspio dobiti odobrenje kineskih regulatora 2018. godine. Također, Nvidijino najavljeno preuzimanje dizajnera čipova ARM-a, vrijedno 40 mlrd. USD, naišlo je nedavno na poteškoće s britanskim regulatorima.

Ukoliko ne postigne dogovor s Western Digitalom, Kioxia bi mogla pokrenuti javnu ponudu dionica. Tu je tvrtku Toshiba 2018. godine prodala konzorciju na čijem je čelu bio Bain Capital za 18 mlrd. USD. No, zadržali su udio od oko 40,6 posto.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.