Logo
Ispiši ovu stranicu

Prihodi Xiaomija porasli više od 60 posto u odnosu na 2020. Istaknuto

Prihodi Xiaomija porasli više od 60 posto u odnosu na 2020.

Tvrtka Xiaomi je tijekom drugog tromjesječja 2021. godine ostvarila porast prihoda od 64 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kineska je kompanija zabilježila 13,56 milijardi američkih dolara prihoda, odnosno neto prihode od 1,28 mlrd. USD. Neto prihodi su rasli više nego 80 posto u odnosu na 2020. godinu.

Prihod od prodaje pametnih telefona narastao je na 9,1 mlrd. USD. Ukupno su isporučili 52,9 milijuna primjeraka i time prestigli Apple kako bi postali drugi najveći proizvođač tih uređaja na svijetu. Prihodi od prodaje proizvoda iz domene interneta stvari i za kućanstvo porasli su za 36 posto, na 3,2 mlrd. USD.

U odličnim poslovnim rezultatima su pomogle Sjedinjene Države sankcijama protiv tvrtke Huawei kojima se ne nazire kraj. Xiaomi je zahvaljujući tome povećao tržišni udio na kineskom i globalnom tržištu.

Kupili su i startup

Nedugo nakon objave poslovnih rezultata iz Xiaomija su priopćili kako će preuzeti četiri godine star startup Deepmotion u kojem razvijaju tehnologiju autonomne vožnje za oko 77,3 milijuna USD.

Ranije su bili najavili kako u idućih deset godina namjeravaju uložiti deset mlrd. USD u električna vozila. Nadaju se kako će preuzimanjem startupa Deepmotion ubrzati ulazak na tržište električnih automobila koje u Kini ubrzano hvata zamah.

Prije nekoliko mjeseci internetska tražilica Baidu najavila je proizvodnju vlastitog električnog vozila, uz pomoć tvrtke Geely. A u studenom prošle godine div digitalne trgovine Alibaba i kineska državna tvrtka SAIC Motor udružile su snage s istim ciljem.
Tvrtka za prijevoz Didi i proizvođač električnih automobila BYD također zajednički razvijaju električno vozilo koje bi trebalo poslužiti za prijevoz putnika na zahtjev, piše Tech Crunch.

Xiaomi je ranije također najavio gašenje brenda Mi, u sklopu kojeg nudi niz uređaja iz kategorije potrošačke elektronike, poput primjerice ove godine predstavljenih pametnih telefona Mi 11. Umjesto toga ti će proizvodi nositi tek naziv svog proizvođača. Promjena će biti postupna i trebat će nešto vremena prije no što zaživi u svim državama u kojima je Xiaomi prisutan.

Nastavit će i dalje koristiti brend Redmi, u sklopu kojeg namjeravaju plasirati "inovativne proizvode po pristupačnim cijenama, namijenjene mlađoj publici".

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.