Logo
Ispiši ovu stranicu

Hakeri su, čini se, napali američki State Department Istaknuto

Hakeri su, čini se, napali američki State Department

Američki State Department bio je navodno proteklih tjedana metom ozbiljnog kibernetičkog napada.

Opseg i doseg napada zasad nisu poznati, kao ni kada je točno otkriven te tko stoji iza njega.

Kako javlja Fox News, pozivajući se na neimenovane izvore, američko Ministarstvo obrane odaslalo je obavijesti o mogućemo ozbiljnom narušavanju sigurnosti.

State Department dosad nije ni potvrdilo, niti zanijekalo vijesti o navodnom kibernetičkom napadu na tu instituciju. Ali, priopćili su kako "ozbiljno uzimaju svoju odgovornost čuvanja informacija i stalno poduzimaju mjere kako bi one bile zaštićene" te kako zbog sigurnosnih razloga u ovom trenutku nisu u mogućnosti raspravljati i prirodi ili opsegu bilo kojeg navodnog kibernetičkog incidenta.

Reuters citira neimenovani i navodno dobro upućeni izvor prema kojem nije došlo do značajnog remećenja redovnog rada State Departmenta na bilo koji način. Isti izvor nije potvrdio kako je do napada doista i došlo.

Sustavi puni sigurnosnih propusta

Vijesti o napadu pojavile su se u mjesecu kad je Odbor za domovinsku sigurnost i vladu američkog Senata objavio izvješće o kibernetičkoj sigurnosti na saveznoj razini. To je izvješće, piše Gizmodo, pokazalo kako State Department nije mogao predočiti dokumentaciju za 60 posto zaposlenika obuhvaćenih uzorkom u istraživanju, a koji su imali pristup povjerljivim podacima.

Uz to, na tisuće korisničkih računa zaposlenika ostajalo bi aktivno dugo vremena nakon što bi oni napustili State Department zbog toga što bi dali ili dobili otkaz te otišli u mirovinu. To se u pojedinim slučajevima proteglo i na do 152 dana. Drugim riječima, imali su pristup osjetljivim podacima koji bi naizgled djelovao kao legitiman.

U deset računalnih sustava State Departmenta također je pronađeno 450 kritičnih i 736 visoko rizičnih sigurnosnih propusta.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.