Logo
Ispiši ovu stranicu

Zemlja se brže zagrijava, čekaju nas još ekstremnije nepogode Istaknuto

Zemlja se brže zagrijava, čekaju nas još ekstremnije nepogode

Planet Zemlja se toliko brzo zagrijava da će za otprilike deset godina vjerojatno nadmašiti razinu koju političari trenutno pokušavaju spriječiti.

U izvješću Ujedinjenih naroda naslovljenom "Uzbuna za čovječanstvo", kojeg je pripremio Međuvladin panel o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) te su promjene izravno pripisane ljudskom djelovanju kao neporeciva činjenica.

Upozoreno je na podizanje razine mora (neizbježno se očekuje 15 do 30 centimetara do 2050. godine), jačanje tropskih uragana i topljenje permafrosta, između ostalog.

Toplinski valovi kakvi su se inače događali svakih 50 godina sad nas pogađaju jednom u deset. Podigne li se temperatura za još jedan Celzijusov stupanj učestalost će se podići na dva puta u sedam godina. Pojedine promjene - poput topljenja ledenjaka, podizanja razine mora i porasti kiselosti oceana - neće se vratiti na prethodno stanje još stotinama, možda i tisućama godina, piše AP.

Po prvi put je u izvješće uključen interaktivni zemljovid s prikazom što ljudi mogu očekivati u mjestima gdje žive kad je riječ o klimatskim promjenama.

Pet scenarija za budućnost

Autori izvješća duljeg od 3000 stranica su također iznijeli pet scenarija za budućnost, temeljenih na smanjivanju emisija ugljika u atmosferu u rasponu od drastičnog smanjena do nastavka povećanja. Svih pet premašuju strože mjerilo postavljeno u sklopu Pariškog klimatskog sporazuma 2015. godine, kada su se svjetski lideri složili oko nastojanja za ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 Celzijusovih stupnjeva.

Od tada se svijet zagrijao za blizu 1,1 Celzijusov stupanj.

U svakom od tih scenarija svijet će se zagrijati iznad 1,5 Celzijusa brže nego što se očekivalo, vjerojatno tijekom 30-tih godina 21. stoljeća. Tri scenarija predviđaju kako ćemo prijeći i granicu od dva Celzijusa, što bi trebalo donijeti daleko intenzivnije toplinske valove, suše i padaline koje mogu izazvati sušu.

Ipak, znanstvenici su poručili kako je još moguće spriječiti najteže posljedice, a neki od prijašnjih najcrnjih scenarija sad su manje izgledni uslijed napretka u smanjenju emisija ugljika.

Za studeni ove godine najavljeni su međunarodni pregovori tijekom kojih će se razgovarati o klimatskim promjenama.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.