Logo
Ispiši ovu stranicu

Apple i Intel prvi prihvatili novu TSMC-ovu tehnologiju za čipove Istaknuto

Apple i Intel prvi prihvatili novu TSMC-ovu tehnologiju za čipove

Nova generacija tehnologije za proizvodnju procesora tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), koja bi trebala krenuti od početka iduće godine, našla je prve kupce.

I to ne bilo koga. Kako piše Nikkei Asia, prvi koji će ju prihvatiti bit će Apple i Intel. U te dvije korporacije trenutno testiraju njihove čipove izrađene TMSC-ovom 3-nanometarskom tehnologijom proizvodnje. Prvi komercijalni proizvodi nastali na taj način trebali bi se na tržištu pojaviti u drugoj polovici iduće godine.

Spomenutih tri nanometra odnosi za na širinu prostora između tranzistora na čipovima. Što je taj broj manji to je čip napredniji, ali i izazovniji za proizvodnju (a time i skuplji). Najnapredniji procesori u uređajima široke potrošnje danas koriste TSMC-ovu pet-nanometarsku tehnologiju. To su svi uređaji iz Appleove linije pametnih telefona iPhone 12.

Prvi će biti ugrađeni u iPade

Kako tvrde u TSMC-u, 3-nanometarska tehnologija može povećati performanse računala za deset do 15 posto, uz smanjenje potrošnje energije za 25 do 30 posto.

Vjerojatno će Appleova tablet računala iPad biti prvi uređaji koji će koristiti novu tehnologiju. Generacija iPhonea koja će biti predstavljena iduće godine trebala bi dobiti čipove izrađene 4-nanometarskom tehnologijom.

U Intelu rade na barem dva projekta s 3-nanometarskom tehnologijom, namijenjena za procesore u notebookovima i web poslužiteljima za podatkovne centre. Namjeravaju ih koristiti kako bi povratili dio tržišnog udjela kojeg su im preotele tvrtke Advanced Micro Devices i Nvidia zadnjih nekoliko godina. Masovna proizvodnja bi trebala krenuti najranije krajem 2022. godine.

U Intelu su odgodili razvoj vlastite 7-nanometarske tehnologije do 2023. godine, zbog čega će zaostajati ne samo za TMSC-om već i Samsungom. Puštanje u prodaju serije procesora Xeon, predviđeno za kraj ove godine, također je pomaknuto, na drugo tromjesječje iduće godine.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.