Logo
Ispiši ovu stranicu

Volkswagen prestaje proizvoditi benzince u Europi do 2035. Istaknuto

Klaus Zellmer (Volkswagen) Klaus Zellmer (Volkswagen) Volkswagen

Njemački proizvođač automobila Volkswagen prestat će proizvoditi u Europi automobile opremljene motorima s unutrašnjim sagorijevanjem najkasnije do 2035. godine.

Isti plan vrijedi za Kinu i Sjedinjene Države. Afrika i Južna Amerika također će doći na red, ali kasnije, rekao je član Volkswagenovog upravnog odbora Klaus Zellmer, a prenosi Gizmodo.

Kako je riječ o jednom o najvećih proizvođača automobila na svijetu obustava ići će u fazama koje će se međusobno razlikovati po brzini u pojedinim regijama, ovisno o tome koliko će brzo biti moguće provesti potrebne promjene. U Europi bi taj proces trebao biti jednostavniji jer su političke smjernice jasne.

Europska unija je u travnju ove godine najavila kako povećava cilj smanjenja emisija ugljik-dioksida do 2030. godine sa 40 na 55 posto, dok bi do 2050. trebala postati u potpunosti neutralna. Volkswagenov je cilj kompletnu njihovu flotu vozila učiniti neutralnom što se emisija ugljik-dioksida tiče najkasnije do 2050. godine. Do 2030. godine električna vozila bi trebala činiti 70 posto njihove ukupne prodaje u Europi.

Benzinci neće posve nestati

Ipak, to ne znači kako će motori s unutrašnjim sagorijevanjem nestati. Volkswagen će nastaviti ulagati u optimizaciju motora, uključujući dizelske, i vozila.

Američki proizvođač Ford je također najavio kako će do 2030. u Europi prodavati isključivo električna vozila. Kako bi ostvarili taj cilj, planiraju uložiti milijardu američkih dolara u prenamjenu svog pogona u Koelnu u Njemačku, ne bi li ga preobrazili u svoj prvi centar za proizvodnju električnih vozila na Starom kontinentu.

Također američki proizvođač General Motors planira obustaviti proizvodnju manje zahtjevnih vozila na benzinski pogon do 2035. i postići ugljičnu neutralnost do 2040, dok u japanskom proizvođaču Hondi prodaju benzinskih vozila planiraju obustaviti do 2040.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.