Logo
Ispiši ovu stranicu

Njemačka regulatorna agencija otvorila je istragu i protiv Applea Istaknuto

Njemačka regulatorna agencija otvorila je istragu i protiv Applea

Nakon što je to već učinilo za Amazon, Facebook i Google, njemačko regulatorno tijelo otvorilo je istragu protiv Applea.

Cilj istrage je utvrditi pridržavaju li se u divu iz Cupertina odredbi i ograničenja njemačkih zakona i propisa kojima je regulirano tržišno natjecanje.

Amandman na zakon o tržišnom natjecanju, koji je stupio na snagu u siječnju ove godine, daje ovlasti agenciji Bundeskartellamt proaktivnu intervenciju protiv djelovanja velikih tehnoloških tvrtki ako utvrde kako to djelovanje ima "visoku razinu značaja za natjecanje na više tržišta". Ideja je spriječiti tehnološke tvrtke u povlačenju poteza koji bi suzbijali i gušili konkurenciju, piše Tech Crunch.

Na raspolaganju više kaznenih mjera

Bundeskartellamt ima na raspolaganju niz mjera koje može pritom upotrijebiti. Primjerice, mogu zabraniti ili ograničiti tvrtke u pogodovanju samima sebi i pakiranju više različitih proizvoda ili usluga, zaustaviti ih u priječenju interoperabilnosti i pristupu podacima kako bi izgurali tržišne suparnike i tome slično.

Istraga je zasad tek u fazi procjene mogu li se odredbe zakona primijeniti protiv Amazona, Applea, Facebooka ili Googlea.

Što se Applea tiče, u fokusu će biti trgovina aplikacijama App Store jer se sumnja kako ju jabučari zlorabe ne bi li na negativan način utjecali na poslovanje drugih tvrtki. Ali, pod povećalom će se naći i digitalni ekosustavi koje je Apple podigao oko iPhonea i drugih uređaja, te operativni sustav iOS i niz servisa online.

Istraga je pokrenuta nakon što su u Bundeskartellamtu primili više pritužbi na Apple.

Između ostalog, oglašivačka industrija je požalila na ograničavanje praćenja korisnika, dok su proizvođači softvera nezadovoljni time što Apple na svoje uređaje predinstalira isključivo vlastiti softver. Razvojni programeri kritizirali su obvezu korištenja Appleovog sustava za kupovinu u aplikacijama i s njime povezanu naknadu u iznosu od 30 posto.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.