Logo
Ispiši ovu stranicu

Nova šefica FTC-a oštra je kritičarka tehno divova Istaknuto

Lina Khan Lina Khan Columbia University

Američki Senat velikom je većinom glasova potvrdio imenovanje Line Khan kao nove članice regulatorne agencije Federal Trade Commision (FTC).

Nedugo nakon glasovanja američki predsjednik Joe Biden imenovao ju je šeficom tog moćnog regulatornog tijela. Mandat će joj trajati do sedam godina, tijekom kojih će moći sudjelovati u donošenju zakona i propisa, nadzirati njihovu provedbu i pokretati istrage. Očekuje se kako će Khan svoje ovlasti iskoristiti u punoj mjeri.

Taj za mnoge neočekivani potez tumači se kao signal kako Bijela kuća misli poduzeti ozbiljne mjere ne bi li zauzdala tehnološke divove te ih prisilila na odustajanje od monopolističkog ponašanja i pretjeranog zadiranja u korisničku privatnost.

Sklona rješenjima izvan ustaljenih okvira

Khan, 32-godišnja profesorica na Sveučilištu Columbia, poznata je kao glasna kritičarka velikih tehnoloških tvrtki. Sklona je razmišljanju i pronalaženju problema izvan ustaljenih okvira.

Ponudila je, primjerice, konkretne prijedloge izmjena zakona koji brane monopol kako bi konkurenti Amazona, Applea, Facebooka i Googlea dobili barem kakve-takve izglede za opstanak na tržištu, piše Gizmodo. Tako je, između ostalog, predložila primjenu zakona i propisa kojima se regulira rad telekoma na Amazon, razdvajanje tvrtki na manje poslovne jedinice kako bi se Apple i slične spriječilo u tome da istovremeno kontroliraju tržište i natječu se s tvrtkama koje ovise o trgovini aplikacijama App Store...

Kao savjetnica za Odbora za pravosuđe sudjelovala je također u istrazi poslovnih praksi tehnoloških oligopola. Zagovara promjenu dosadašnje prakse prema kojoj su niže cijene za krajnje kupce tumačene kao znak ispravnog funkcioniranja tržišta. Uvjerena je kako tehnološke tvrtke koriste predatorske taktike kako bi izgurale konkurenciju, što je prema njenom mišljenju nezakonito.

FTC već istražuje preuzimanja manjih tvrtki koja nisu bila prijavljena regulatorima. U suradnji s državnim tužiteljima u New Yorku i Kaliforniji pokrenuli su istragu vezanu uz Amazon.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.