Logo
Ispiši ovu stranicu

Windows 10 odlazi u mirovinu, stiže Windows 11 Istaknuto

Windows 10 odlazi u mirovinu, stiže Windows 11

Microsoft će 14. listopada 2025. godine okončati podršku za operativni sustav Windows 10.

Objava o umirovljenju aktualnih Windowsa pojavila se na Microsoftovoj stranici s podacima o životnom ciklusu pojedinih izdanja tog operativnog sustava. Okončanje podrške obuhvatit će izdanja Home, Pro, Pro Education i Pro for Workstations.

Već se neko vrijeme nagađalo kako će biti zamijenjen novom generacijom te vrste softvera. Ovo je prva službena potvrda kako će do toga doista i doći.

Iz Microsofta je, piše Verge, dosad pristiglo više naznaka kako se pripremaju na predstavljanje i lansiranje Windowsa 11.

Tijekom idućeg tjedna - 24. lipnja - trebali bi održati posebno virtualno događanje u sklopu kojeg će otkriti narednu generaciju tog operativnog sustava. Više je direktora te tvrtke, na čelu s glavnim izvršnim direktorom Satyom Nadellom, tijekom proteklih mjeseci dalo naslutiti što se sprema, a Windows 11 se pojavio i u 11-minutnom video zapisu objavljenom prošlog tjedna.

Promjene u dizajnu i trgovini aplikacijama

Očekuje se kako će nova generacija ponuditi značajne promjene u korisničkom sučelju i u trgovini aplikacijama Windows Store. U Microsoftu također rade na projektu kodnog naziva Sun Valley, koji bi trebao donijeti "sveobuhvatno vizualno osvježenje za Windows".

Iako su ga marketinški predstavili kao "zadnje izdanje Windowsa", u Microsoftu su bili obećali pružati podršku za Windows 10 tijekom razdoblja od deset godina, zaključno s 13. listopadom 2020. godine. Bio je to neobičan potez softverskog diva iz Redmonda, koji je prije toga redovno izbacivao nove inačice Windowsa svakih nekoliko godina.

Softverska podrška i redovne nadogradnje za Windows 10 i dalje su dostupni korisnicima. Čini se kao nismo zakoračili niti u fazu produljene podrške, tijekom koje Microsoft ne dodaje nove značajke u operativni sustav već ga tek održava sigurnosnim zakrpama i uklanjanjem računalnih bugova.

Windows donosi Microsoftu 26 posto ukupnih prihoda i 28 posto zarade po dionici.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.