Logo
Ispiši ovu stranicu

Gideon Brothers traže ljude za širenje na američko i europsko tržište Istaknuto

Matija Kopić (Gideon Brothers) Matija Kopić (Gideon Brothers) Gideon Brothers

U neposrednoj budućnosti Gideon Brothers očekuje intenzivna priprema za trenutak u kojem će moći isporučivati velike količine robota svojim kupcima.

Kao što smo već pisali, tvrtka Gideon Brothers dokapitalizirana je s 31 milijunom američkih dolara rundom ulaganja serije A. Ulaganje je predvodio Koch Disruptive Technologies, fond rizičnog kapitala njemačke grupacije Koch Industries. Priključili su se također i DB Schenker, Prologis Ventures te Rite-Hite, kao i rani ulagači kao što su suosnivač TransferWisea Taavet Hinrikus, Pentland Ventures, Peaksjah, HCVC (Hardware Club), Ivan Topčić, Nenad Bakić i Luca Ascani.

Predstavnici DB Schenkera, inače vodećeg globalnog pružatelja logističkih usluga, bili su u žiriju natjecanja prije tri godine u kojem je Gideon osvojio prvo mjesto u konkurenciji 250 natjecatelja iz 22 države. Ta je tvrtka nedugo nakon toga počela koristiti Gideonove robote i tehnologiju. U Hrvatskoj to također već čine Atlantic, Orbico i Tokić.

Nova runda ulaganja namijenjena je ubrzavanju razvoja i komercijalizacije Gideonovih autonomnih mobilnih robota temeljenih na umjetnoj inteligenciji i robotskom vidu.

Gideon Brothers autonomni mobilni roboti 1


"Gideon trenutačno broji oko 100 zaposlenih. Tijekom ove godine ta će brojka biti značajno povećana. Imamo otvorenih više od 20 radnih mjesta, među kojima su pozicije za nove urede u Münchenu (Njemačka) i Bostonu (SAD)", rekao je za IT Biz Crunch glavni izvršni direktor te tvrtke Matija Kopić

Nije bio spreman otkriti o kolikom broju zaposlenih u dva nova ureda će biti riječ, kao ni kolika je procijenjena vrijednost te tvrtke nakon nove runde ulaganja.

Priprema za ekspanziju

U neposrednoj budućnosti očekuje ih intenzivna priprema za trenutak u kojem će moći isporučivati velike količine robota svojim kupcima.

"Novi uredi olakšat će nam ekspanziju na inozemnim tržištima i omogućiti nam da budemo bliže sadašnjim i potencijalnim kupcima s kojima razgovaramo. Sad nam je najvažnije zapošljavanje i jačanje tima na svim razinama, kao i razvoj novih rješenja te proizvodnih linija", pojasnio je Kopić.

Gideonov tim fokusirat će se na rješenja koja se oslanjaju na robotski vid i druge tehnologije nove generacije koje omogućavaju fleksibilnu automatizaciju operacija u nestrukturiranim industrijskim, logističkim i maloprodajnim okruženjima. Pritom će koristiti i rješenja koja su već dulje prisutna - poput automatiziranih sustava pohrane i magnetskim trakama navođenih vozila - ali koja dosad nije bilo moguće u dovoljnoj mjeri prilagoditi radu u zahtjevnijim uvjetima.

Očekuje se velik porast potražnje

U prilog im ide to što se gospodarstvo na globalnoj razini mora nositi sa sve kompleksnijim izazovima, uključujući i rast e-trgovine (uz veća očekivanja kupaca) te nedostatak radne snage. Primjerice, analitička kuća Interact Analysis očekuje da će kroz pet godina broj logističkih centara porasti za oko 20 posto, što će tražiti povećanje broja radnih mjesta za 50 posto, dok Deloitte i Manufacturing Institute za SAD očekuju da će do 2030 nedostajati 2,1 milijun radnika u industriji.

"Već ovi podaci dovoljno govori o tome koliko potencijal ima naša tehnologija. Bliska suradnja ljudi koji upravljaju procesom i njihovih robotiziranih pomagača put je kojim možemo osnažiti dobavne lance u post-COVID eri i pomoći gospodarstvu da ublaži pritisak nedostatka radne snage i osigura resurse za rast.

Trenutačno radimo na nekoliko potpuno novih rješenja za operacije u zatvorenim objektima kao i za neke vanjske operacije. Više o tome ćemo moći reći kroz nekoliko mjeseci", najavio je Kopić.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.