Logo
Ispiši ovu stranicu

Kako je samo jedan korisnik na kratko vrijeme ugasio web Istaknuto

Kako je samo jedan korisnik na kratko vrijeme ugasio web

Amazon, BBC, CNN, Ebay, New York Times, Pinterest, Reddit, Spotify, Twitch i niz drugih poznatih web odredišta istovremeno su postala nedostupna. Sad znamo i zašto.

Bilo je puno nagađanja o mogućim uzrocima zbog kojih je tako veliki broj popularnih web odredišta tijekom utorka, 8. lipnja, odjednom zamračio. Između ostalog, često je spominjana mogućnost kibernetičkih napada. No, čini se kako tomu nije bilo tako.

Krivac je pronađen u široj javnosti ne naročitom poznatom servisu u računalnom oblaku Fastly. Nakon što su riješili problem i proveli istragu, u toj su tvrtci ustanovili kako je sve krenulo nizbrdo od samo jednog, zasad neimenovanog korisnika njihovih usluga.

Pritajeni računalni bug

Evo što se dogodilo. Sredinom svibnja Fastly je implementirao softver s računalnim bugom koji je pod određenim okolnostima mogao srušiti velike dijelove njihove mreže. Taj je bug bio neaktivan sve do prošlog utorka kad ga je spomenuti korisnik nehotice aktivirao tijekom inače posve regularne promjene konfiguracije sustava. Rezultat je bilo rušenje 85 posto Fastlyjeve mreže.

Iako su, kako tvrde u Fastlyju, za samo jednu minutu ustanovili u čemu je problem i potom odmah izolirali uzrok,trebalo je proći nešto manje od 50 minuta dok se mreža nije vratila na 95 posto redovnog operativnog stanja.

Uz već spomenuta web odredišta ispadom iz sustava bila je pogođena i mreža britanske vlade, čiji pojedini servisi nisu bili dostupni, kao i Twitter, čiji je sustav za prikaz emotikona pao.

Fastly je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu (Sjedinjene Države), aktivna od 2011. godine. Najkraće rečeno, brine se za brže učitavanje popularnih web odredišta tako što njihov sadržaj drži na web poslužiteljima bliže krajnjim korisnicima. Njihove usluge, između ostalih, koristi i veliki broj izdavača diljem svijeta.

Osim što su uklonili bug koji je doveo do problema, obećali su temeljito preispitati procese i procedure kako do ovakvih situacija ne bi ponovno došlo. Ali, također će istražiti i kako se uopće moglo dogoditi da im bug tek tako promakne.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.