Logo
Ispiši ovu stranicu

Toliko puno ugljik-dioksida u atmosferi nije bilo milijunima godina Istaknuto

Toliko puno ugljik-dioksida u atmosferi nije bilo milijunima godina

Tijekom svibnja ove godine količina ugljik-dioksida u Zemljinoj atmosferi dosegnula je 419 dijelova na milijun, što je najveća razina u zadnjih više od četiri milijuna godina.

Nakon pada prošle godine uslijed primjene mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 porast je zabilježen nakon što su ljudi ponovno počeli putovati, a tvrtke koliko-toliko redovno poslovati.

Američka organizacija National Oceanic and Atmospheric Administration objavila je kako prema dostupnim podacima na globalnoj razini nismo uspjeli usporiti nakupljanje plinova koji zarobljavaju toplinu u atmosferi.

Može li tehnologija pomoći?

Godišnje dodajemo oko 40 milijardi metričkih tona ugljik-dioksida u atmosferu. Razina zabilježena u svibnju zadnji put je bila aktualna tijekom pliocena, prije 4,1 do 4,5 milijuna godina. Naš je planet tad u prosjeku bio topliji, razina mora bila je viša za približno 23 metra, a šume su se prostirale sve do današnje arktičke tundre. Homo erectus, predak današnjih ljudi, pojavio se prije dva milijuna godina kad je klima bila značajno hladnija, dok je udio ugljik-dioksida bio na otprilike pola sadašnje razine.

Ugljik-dioksid staklenički je plin koji se u atmosferi zadržava stotinama godinama. Nagla povećanja zabilježena tijekom proteklih stotinjak godina gotovo su isključivo rezultat ljudskog djelovanja, ponajviše izgaranja fosilnih goriva. Posljedice su češće poplave i požari te jači uragani i tornada diljem svijeta. Znanstvenici upozoravaju kako države moraju oštro i hitno smanjiti emisije tog i drugih stakleničkih plinova, piše NPR.

Procjenjuje se kako smo već prošli točku u kojoj možemo preokrenuti taj proces pojačanom sadnjom stabala i drugih biljaka koje koriste ugljik-dioksid u procesu fotosinteze te tako smanjuju njegovu razinu. Više tvrtki ubrzano razvija razne tehnologije izvlačenja ugljika iz atmosfere. Milijarder Elon Musk ponudio je u siječnju ove godine sto milijuna američkih dolara nagrade za najbolju tehnologiju te vrste.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.