Logo
Ispiši ovu stranicu

Novo cjepivo protiv koronavirusa već od ovog ljeta? Istaknuto

Novo cjepivo protiv koronavirusa već od ovog ljeta?

Novo izdanje cjepiva protiv koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 temelji se na dobro poznatoj tehnologiji i ne zahtjeva posebno hlađenje.

Cjepiva obično funkcioniraju tako što imunosnom sustavu pokažu nešto što izgleda kao virus, ali u stvari nije, kako bi organizam mogao pripremiti antitijela kad se nađe sučen sa stvarnim nametnikom.

U slučaju koronavirusa koji je uzročnik bolesti COVID-19 cjepiva koja proizvode Johnson&Johnson, Moderna i Pfizer temelje na jednoj od bjelančevina u šiljcima virusa. Točnije, sadrže genetske instrukcije na koje tijelo treba reagirati proizvodnjom odgovarajuće bjelančevine.

Novo cjepivo sadrži te bjelančevine, kao i sredstva koja potiču rad imunosnog sustava kako bi bilo što učinkovitije. Na sličan način funkcioniraju postojeća cjepiva protiv hepatitisa B i hripavca.

Čini se kako bi novo cjepivo prva mogla ponuditi biotehnološka tvrtka Novavax, koja upravo završava masovna testiranja na desecima tisuća dobrovoljaca u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Očekuje se kako bi tijekom trećeg tromjesječja ove godine mogli zatražiti odobrenje za puštanje proizvoda na tržišta u Europi, Velikoj Britaniji i SAD-u.

U proizvodnju uključene i - biljke

Uz ogromne posude za uzgoj stanica u laboratorijima, piše NPR, za proizvodnju potrebne bjelančevine koriste se i biljke u staklenicima. U tvrtci Medicago su u tu svrhu modificirali biljke srodne duhanu kako bi proizvodile lipidne ovojnice koje sadrže potrebne genetičke instrukcije. Konačni proizvod izgleda kao virus, ali ne može izazvati bolest u organizmu.

Na sličan su se pristup odlučili i u farmaceutskom divu Sanofiju. Još su krajem prošle godine pripremali veliko testiranje, ali je proces usporila greška u koracima. Naime, testnim su subjektima davali deset puta manju dozu od potrebne (jedan umjesto 10 mikrograma).
Nakon što su riješili problem nastavljaju s testiranjima učinkovitosti.

Ipak, kako bi bilo koje cjepivo bilo učinkovito potrebna je visoka razina procijepljenosti stanovništva.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.