Logo
Ispiši ovu stranicu

Qualcommov procesor uvodi 5G u robote i traktore Istaknuto

Qualcommov procesor uvodi 5G u robote i traktore

Novi Qualcommov modem 315 5G trebao bi omogućiti bržu povezivost uređajima iz domene interneta stvari.

Podrška za mreže 5G uskoro bi mogla biti dostupna robotima, traktorima i automatskim blagajnama u trgovačkim centrima, između ostalog.

Qualcomm je predstavio novi bežični procesor 315 5G, njihov prvi čip koji će povezivati uređaje povezane internetom s mrežama pete generacije. Prilagođen je radu u industrijskom okruženju, na temperaturama između -40 i 85 Celzijusovih stupnjeva. Osim 5G podržava i povezivanje s mrežama 4G.

Namijenjen je raznim industrijskim sektorima koji se postupno prebacuju na bežični način rada, poput poljoprivrede, proizvodnje koja koristi automatizaciju i robote, građevinarstva, energetike, rudarstva, prostora za održavanje događanja i trgovine.

Dizajniran za nisku potrošnju

Tako bi primjerice, piše C|Net, sportski stadioni mogli postaviti uređaje koji koriste 315 5G kako bi posjetiteljima osigurali bolju povezivost i pokrivenost, dok bi proizvođači traktora ga mogli koristiti za preciznije prikupljanje podataka s polja. Također ga je moguće koristiti za privatne ili javne mreže 5G, pametni nadzor, predvidivo održavanje, analitiku i pohranu podataka na lokaciji, pametni nadzor...

Dizajniran je za nisku potrošnju energije i zagrijavanja, a veličinom odgovara prethodnim modelima četvrte generacije, što bi tvrtkama trebalo olakšati i ubrzati nadogradnju postojećih modula LTE na novo izdanje uz niže troškove.

Mreže 5G omogućavaju deset do sto puta brži prijenos podataka od danas sveprisutnih mreža 4G, pri čemu su značajno responzivnije nego 4G i Wi-Fi. Također povećavaju mrežne kapacitete, odnosno povezivanje većeg broja uređaja u isto vrijeme, kao i višu razinu pouzdanosti.

Isprva se o njima najviše govorilo u kontekstu pametnih telefona, ali ta tehnologija ima potencijal promijeniti puno toga i u nizu drugih područja.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.