Logo
Ispiši ovu stranicu

Novi sigurnosni propust za Androide ugrožava milijune uređaja Istaknuto

Novi sigurnosni propust za Androide ugrožava milijune uređaja

Evo loših vijesti za više od sto milijuna korisnika uređaja s operativnim sustavom Android.

Otkriveno je niz aplikacija koje korisnike izlažu rizicima povezanim uz prijevare i krađe identiteta. Jedini način zaštite je uklanjanje spornih aplikacija s vašeg pametnog telefona ili tablet računala.

Istraživači pri Check Pointu izdvojili su 23 aplikacije za Android koje zlorabe pohranu korisničkih podataka u specifične baze smještene u računalnom oblaku u stvarnom vremenu. Potonje je inače uobičajena praksa za brojne aplikacije danas.
Među podacima koji tako bivaju pohranjeni - i tko zna kome sve dostupni - nalaze se, recimo, fotografije, povijest brbljanja, lokacija i, gotovo uvijek, vaše ime, prezime, adresa e-pošte i lozinka.

Na žalost, nije objavljen puni popis o kojim se točno aplikacijama radi, zbog straha kako bi ih mogao zlorabiti još netko zlonamjeran. Riječ je o aplikacijama koje su zabilježile od 10 tisuća do 10 milijuna preuzimanja, što znači kako su bar neke među njima popularne.

Zasad nema lijeka

Sigurnosni propust vlasnike uređaja s Androidom izlaže mogućnosti krađe identiteta, phishingu, lažnom predstavljanju i drugim rizicima, piše Forbes. Sreća u nesreći (barem u određenoj mjeri) je to što su, čini se, ugroženi samo podaci koje dijelite sa spornom aplikacijom, ne općenito na vašem uređaju.

Uz to, ne samo što bez ovog upozorenja ne biste znali kako ste izloženi riziku, već ne možete puno toga poduzeti kako biste se zaštitili. Instaliranje sigurnosnog softvera moglo bi smanjiti rizik, kao i ukloniti aplikacije za koje se pokaže kako su problematične.

Zasad još nema naznaka kako je otkriveni sigurnosni propust doista negdje i zlorabljen.

Iako se Check Pointovo izvješće fokusira na aplikacije za Android i trgovinu Google Play, problem nije ograničen samo na njih, niti isključivo na taj operativni sustav. Pronađen je dosad barem jedan sličan slučaj i u Appleovoj trgovini App Store.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.