Logo
Ispiši ovu stranicu

YouTube mami tvorce sadržaja sa 100 mil. USD Istaknuto

YouTube mami tvorce sadržaja sa 100 mil. USD

YouTube namjerava platiti sto milijuna američkih dolara tvorcima video sadržaja koji će koristiti YouTube Shorts tijekom iduće godine.

Time ih nastoje preoteti popularnoj aplikaciji TikTok i nagovoriti ih na ostanak na vlastitoj platformi, koja inače ne nudi ugrađen način monetizacije video sadržaja.

Fond bi trebao zaživjeti tijekom narednih mjeseci. Bit će to, kako su najavili iz YouTubea, prvi korak ka izgradnji dugoročnog modela monetizacije za Shorts.

YouTube je tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja ostvario prihode od oglašavanja u visini od 6,01 milijarde američkih dolara, blizu 50 posto više nego u istom razdoblju lani. 

Koliko će kreativke i kreativci moći dobiti novca od YouTubea zasad još nije poznato. Objavljeno je tek kako će im se iz YouTubea javljati na mjesečnoj bazi, ciljaljući ponajprije one s najvećim brojem pregleda i najaktivnijom bazom korisnika. Isplate iz fonda teškog sto mil. USD trebale bi krenuti nekad tijekom 2022. godine.

U planu je širenje

Pošto teoretski bilo tko sa sadržajem objavljenim na YouTube Shorts može biti odabran moguće je kako je riječ o tisućama ljudi, piše Verge. Iako, treba imati na umu kako će novac dobiti samo oni koji proizvode originalni sadržaj koji je u skladu s YouTubeovim pravilima korištenja.

Servis YouTube Shorts pokrenut je u ožujku ove godine u Sjedinjenim Državama. Od tada je pokrenut još i u Indiji. U planu je širenje i na druge dijelove svijeta, ali nije objavljeno kada i koje. Dosad je nova platforma prikupila 6,5 milijardi pregleda dnevno.

Kao i u TikToku (ali također i Instagramovom Reelsu i Snapchatovu Spotlightu), objavljeni kratki video zapisi pojavljuju se u YouTubeovoj aplikaciji za mobitele. Moguće ih je listati u nedogled.

TikTok je u srpnju 2020. godine izdvojio 200 mil. USD za fond namijenjen tvorcima sadržaja, dok je Snapchat neko vrijeme plaćao milijun USD dnevno nakon što su u studenom iste godine pokrenuli Spotlight.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.