Logo
Ispiši ovu stranicu

Pentagon bi zbog Amazona mogao odustati od projekta JEDI Istaknuto

Pentagon bi zbog Amazona mogao odustati od projekta JEDI

Zbog tužbe koju je podnio Amazon dužnosnici američkog Pentagona razmatraju okončanje projekta JEDI, vrijednog 10 milijardi američkih dolara.

JEDI - što je skraćenica za Joint Enterprise Defense Infrastructure - veliki je projekt temeljen na računalstvu u oblaku. Za njega su se natjecali Amazon, Google, Microsoft, Oracle i REAN Cloud (dio tvrtke Hitatchi Data Systems).

Google je odustao pod pritiskom pod pritiskom zaposlenika, koji su se pobunili smatrajući kako bi takav posao bio u suprotnosti s korporativnim vrijednostima te tvrtke. Amazon je bio u poziciji favorita sve dok Oracle nije sudski osporio njihovo sudjelovanje u natječaju zbog sukoba interesa jednog od Amazonovih zaposlenika.

U kolovozu 2019. godine, nekoliko tjedana prije no što je trebalo biti objavljeno kome će posao biti dodijeljen, tadašnji američki predsjednik Donald Trump ponovno je suspendirao natječaj i naložio istragu zbog navodnog pogodovanja Amazonu.

Tužba zbog zlorabe moći

Posao je na kraju u listopadu iste godine dobio Microsoft, a američki mediji su pisali kako Trump nije sklon osnivaču Amazona Jeffu Bezosu zbog toga što su novine Washington Post, inače u Bezosovu vlasništvu, bile kritične prema njegovoj administraciji.

Bezos je bio uvjeren kako je Trump zlorabio svoju moć kako bi Amazonu uskratio posao pa je Amazon pokušao tužbom osporiti odluku o dodjeljivanju posla Microsoftu, što je zaustavilo projekt JEDI u veljači 2020. godine, dan prije no što je trebao biti pokrenut.

Američko Ministarstvo obrane isprva nije bilo spremno odustati od svoje odluke. Ali, čini se kako bi se mogli predomisliti jer je sud dosad odlučio prihvatiti Amazonove argumente.

Iz Microsofta su, piše Reuters, poručili kako su spremni isporučiti sve štoje potrebno za projekt JEDI i naglasili kako je bitka sudskim tužbama štetna jer američka vojska ostaje uskraćena za tehnologije koje bi mogla koristiti.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.