Logo
Ispiši ovu stranicu

Kraj eksperimenta: Verizon prodaje Yahoo i AOL Istaknuto

Kraj eksperimenta: Verizon prodaje Yahoo i AOL

Američki telekom div Verizon navodno traži kupca za Yahoo i America Online nakon što je potrošio devet milijardi američkih dolara kako bi ih kupio.

U prodaju je uključena tvrtka Apollo Global Management. Verizon je posrnule internetske divove spreman prodati za četiri do pet mlrd USD, piše Ars Technica.

Zasad još nije jasno jesu li ponuđene na prodaju kompletne tvrtke ili njihovi dijelovi, ali nagađa se kako se Verizon želi riješiti svog cijelog medijskog odjela, što bi uključilo Yahoo i AOL, ali i web odredišta Yahoo Finance, Engadget i Tech Crunch te servis za web poštu Yahoo Mail.

Taj je telekomunikacijski div kupio AOL još 2015. godine za 4,4 mlrd USD. Yahoo je došao na red dvije godine kasnije, za 4,5 mlrd USD. Objedinio ih je u podružnicu nazvanu Oath. No, Oath se nije uspio othrvati snažnoj konkurenciji na tržištu digitalnog oglašavanja, kojim su zadominirali Google i Facebook. U Verizonu su to bili shvatili još 2018. godine, kad su objavili kako je Oath "ostvario prihode i zaradu slabije od očekivanih".

Priprema za kapitalna ulaganja

Tijekom siječnja 2019. Verizon je najavio otkaze za sedam posto od 11.385 zaposlenih u svom medijskom odjelu, a Oath je preimenovan u Verizon Media. Krajem iste godine uslijedilo je još 150 otkaza nakon nove runde pada prihoda. Ni prošla godina nije bila bolja. Ostvarili su sedam mlrd USD prihoda - 5,6 posto manje nego godinu prije - uslijed povlačenja oglašivača tijekom prvih mjeseci širenja pandemije koronavirusa.

Iako se poslovanje oporavilo u drugoj polovici godine i u dva kvartala zaredom zabilježilo dvoznamenkasti rast, nisu uspjeli ciljanih 10 mlrd USD prihoda na godišnjoj razini. Stoga bi se Verizon Media mogao naći na bubnju. Njihovi vlasnici nadaju se kako će povratiti bar dio uloženih sredstava zbog povećane procjene tržišne vrijednosti slične imovine.

Tumblr, kojeg je Yahoo kupio za 1,1 mlrd USD 2013. godine, već je prodan Automatticu (vlasniku Wordpressa) 2019. godine, navodno za manje od 10 mlijuna USD. HuffPost je prodan BuzzFeedu u studenom prošle godine.

Verizon se nedavno obvezao potrošiti 45,45 mlrd USD na kupovinu spektra 3 GHz C-Band kako bi poboljšao kvalitetu svoje mobilne mreže. Ulagačima su najavili kako će na kapitalne investicije tijekom ove godine potrošiti između 19,5 i 21,5 mlrd USD, što uključuje proširenje mreže 5G na nova i postojeća tržišta te poboljšanje mreže 4G LTE, kao i nastavak polaganja optičkih kabela.

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja ostvarili su 32,9 mlrd USD operativnih prihoda, četiri posto više nego u istom razdoblju lani. Neto prihod iznosio je 5,4 mlrd USD, što je povećanje za 25,4 posto.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.