Logo
Ispiši ovu stranicu

PlayStation 5 obara rekorde, Sony posluje ispod očekivanja Istaknuto

PlayStation 5 obara rekorde, Sony posluje ispod očekivanja

Zaključno s 31. ožujkom ove godine Sony je prodao 7,8 milijuna primjeraka svoje nove igraće konzole PlayStation 5.

Broj pretplatnika na servis PlayStation Plus porastao je na 47,6 milijuna (što je 14,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine), a tijekom protekle godine prodano je 338 milijuna igara za PlayStation 4 i 5. Ukupni Sonyjev operativni profit za 2020. dosegnuo rekordnih 3,14 milijardi američkih dolara, piše Verge.

Sony je u prva tri mjeseca ove godine uspio isporučiti 3,3 milijuna primjeraka PlayStationa 5. Prodajni rezultati bi vjerojatno bili još i bolji jer potražnja (potaknuta, između ostalog, epidemiološkim mjerama radi suzbijanja pandemije koronavirusa) uvelike nadmašuje ponudu.
Ali, uslijed problema u proizvodnji (ponajprije zbog globalne nestašice poluvodiča) Sony ne može isporučiti više igraćih konzola, pa su ovi odlični rezultati u stvari podbačaj u odnosu na očekivanja analitičara.

Do kraja godine blizu 15 milijuna PS5

Zbog toga ga je, između ostalog, Nintendo uspio nadmašiti na američkom tržištu tijekom prvog kvartala s prodajom igraće konzole Switch. Ipak, PlayStation 5 uspio je postati najbrže prodavanijom konzolom u SAD-u, kako po broju primjeraka tako i po iznosu potrošenom na kupnju.

Uz rekordnu prodaju PlayStation 5 Sony je isporučio i dodatnih milijun primjeraka PlayStationa 4, koja je time dosegnula 115,9 milijuna prodanih primjeraka ukupno. Očekivano, prodaja četvorke je pala za 28,6 posto u odnosu na lani.

Tijekom ove fiskalne godine, piše Bloomberg, Sony planira prodati ukupno 14,8 milijuna primjeraka PS5. Očekuju kako će njihovi operativni prihodi pasti za 4,3 posto tijekom ove godine, nakon što procjepljivanje ukloni potrebu za epidemiološkim mjerama.
Također, namjeravaju otkupiti dio svojih dionica, čija je cijena rasla tijekom protekle godine, novcem koji su za to odvojili ranije.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.