Logo
Ispiši ovu stranicu

Kinezi grade podatkovni centar vrijedan 3 mlrd USD za - svemir Istaknuto

Kinezi grade podatkovni centar vrijedan 3 mlrd USD za - svemir

U kineskoj svemirskoj luci u Wenchangu bit će do kraja godine izgrađen centar za superračunala vrijedan tri milijarde američkih dolara.

Novi računalni centar bit će namijenjen analiziranju podataka prikupljenih iz svemira, ali će od 2022. godine pružati i big data usluge tvrtkama iz pomorskog i aeronautičkog sektora.

Tijekom narednih deset godina Kinezi planiraju u orbitu postaviti ogromne konstelacije komercijalnih satelita koji će moći pružati usluge u rasponu od širokopojasnog pristupa internetu za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Kako bi zadovoljili povećanu potražnju za satelitima, u toj će mnogoljudnoj državi morati graditi rakete većeg kapaciteta, nova uzletišta ili oboje, piše Reuters

Na dobroj poziciji

U Kini trenutno postoje četiri svemirska uzletišta - tri u kopnenom dijelu zemlje i jedno na otoku Wenchang u pokrajini Hainan.

Početkom travnja kineske su vlasti objavile kako namjeravaju u Hainanu izgraditi novu komercijalnu svemirsku bazu kako bi uhvatili priključak s potražnjom za satelitima. Također podržavaju međunarodnu suradnju te pokrajine kad je riječ o lansiranju komercijalnih satelita i drugih tereta, kao i istraživanja te razvoja komercijalnih svemirskih letova.

Wenchang je odabran kao svemirsko uzletište zbog iznimno povoljne lokacije. Pošto se nalazi tek 19 stupnjeva sjeverno od ekvatora moguće je računati na višu linearnu brzinu i manju potrošnju goriva, što otvara prostor za veću količinu tereta pri svakom lansiranju. Proračuni kažu i do deset posto.

Kako Kinezi imaju ambiciozne planove u svemiru, među kojima je i gradnja svemirskih postaja, povećani teretni kapacitet svakako nije nevažna stavka.

Također, moguća je opskrba brodom pa Wengchang može primiti nove raketne potisnike koji su s pet metara promjera preširoki za transport vlakom kroz tunele. Wenchang je ujedno smješten u Južnom kineskom moru, gdje pad ostataka rakete predstavlja manji sigurnosni problem.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.