Logo
Ispiši ovu stranicu

Nvidijino preuzimanje ARM-a pod istragom britanskih regulatora Istaknuto

Nvidijino preuzimanje ARM-a pod istragom britanskih regulatora

Britansko regulatorno tijelo Competition and Markets Authority (CMA) pokreće istragu predloženog preuzimanja kojim bi Nvidia postala vlasnicom tvrtke ARM.

Akviziciji vrijednoj 40 milijardi američkih dolara već su se javno suprotstavile konkurentske tvrtke poput Qualcomma, a i bila je predmetom istrage CMA-e. Ali, britanske vlasti žele ju intenzivirati jer su zabrinute zbog zaštite nacionalne sigurnosti.

Nalog je, piše londonski Evening Standard, došao izravno od britanskog ministra kulture Olivera Dowdena, koji je od CMA zatražio izvješće o implikacijama te transakcije kako bi mogao poduzeti daljnje korake. Riječ je o ministarskoj ovlasti za kojom se inače rijetko poseže, što daje naslutiti kako nije u pitanju tek potez povučen reda radi. Po primitku izvješća Dowden može odobriti preuzimanje u potpunosti ili uz određene uvjete, ali i zatražiti detaljniju istragu.

Izvješće do 30. srpnja

ARM je 2016. godine bez većih problema kupila korporacija SoftBank za 33 milijarde USD. Britanci strahuju kako bi Nvidia mogla preseliti sjedište tvrtke u Sjedinjene Države i smanjiti tržišno natjecanje u industriji proizvodnje poluvodiča. Iz Nvidije su poručili kako ne vjeruju da preuzimanjem Arma na bilo koji način ugrožavaju britanske materijalne nacionalne interese na bilo koji način, prenosi CNBC.

Iz CMA su ranije pozvali sve zainteresirane strane na dostavu mišljenja o prodaji ARM-a i mogućem njenom utjecaju na konkurenciju na lokalnoj razini. Sad su obvezni provesti formalnu istragu i podnijeti izvješće s preporukama najkasnije do 30. srpnja ove godine, piše Apple Insider.

ARM je tehnološka tvrtka sa sjedištem u Cambridgeu. Osnovana '80-godina prošlog stoljeća, zadnjih godina prometnula se u jednog od ključnih proizvođača procesora za mobilne uređaje. Među kupcima ističe se Apple, koji koristi njihove tehnologije za svoj novi procesor za prijenosna računala MacBook M1, kao i za pametne telefone iPhone, tablet računala iPad...

Moguća prepreka preuzimanju ARM-a dolazi u trenutku kad svijet trese nestašica procesora

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.