Menu

Kontrola nad spremanjem podataka u oblak Istaknuto

Kontrola nad spremanjem podataka u oblak

Tvrtka RightScale, koja se bavi pružanjem usluga spremanja podataka u oblak, provela je tokom siječnja istraživanje između 930 zaposlenika u Europi, Americi i Aziji o korištenju usluga u oblaku. Ispitanici su bili iz svih sektora i rangova u poduzećima, od pripravnika do glavnih direktora, dok je istraživanje obuhvatilo sve vrste djelatnosti: od softverske do izdavačke, medijske i obrazovne.
Glavni rezultat istraživanja ukazao je na sukob između zaposlenika u IT-ju i svih ostalih u kompaniji ili organizaciji oko toga tko kontrolira podatke u oblaku.


"Konflikt je nastao zbog želje zaposlenika i direktora da njihovi odjeli imaju veću kontrolu te da budu brži. Uz to su zabrinuti da je IT odjel previše oprezan u generalnom prihvaćanju oblaka, posebno onog kojem se pristupa preko javnog servera" objašnjeno je u rezultatima.

Ispitanici iz IT sektora konflikt opravdavaju činjenicom da upravljanje oblakom spada u računalnu tehnologiju, pa samim time isključivo u njihov sektor. Drugi se odjeli tome protive jer smatraju da upravljanje oblakom pripada njima ako se podaci koji se spremaju odnose na njihov odjel. Uz to, misle da IT odjel predugo odgađa ili previše komplicira korištenje oblaka i time usporava cjelokupni poslovni proces.

Ispitani zaposlenici u IT sektorima ipak smatraju da su im se poslovni procesi ubrzali, da sve brže odgovaraju na potrebe kompanije te da joj omogućuju korištenje usluga u oblaku puno više nego prije, prenosi Info World.

Istraživanje je također pokazalo da se IT odjeli i ostali odjeli u kompaniji bore za kontrolu u svim segmentima. Neki ispitani IT stručnjaci još uvijek vjeruju da njihova moć leži u mogućnosti da jednostavno kažu "ne", što rade svaki put kada voditelji drugih odjela od njih traže nešto novo ili kada u IT segmentu rade stvari na svoju ruku. Drugi su odjeli na to "ne" odgovorili pasivno-agresivnim izbjegavanjem ikakve suradnje s IT odjelom, u što je uključeno i korištenje oblaka.

Prepoznate li sebe ili svoju kompaniju u nekom od navoda, pokušajte mirnim razgovorom i poticanjem suradnje doći do boljeg razumijevanja i dogovora. Osim činjenica navedenih u istraživanju, svi dijelovi kompanije moraju shvatiti da bilo kakvi konflikti između odjela dovode do višemjesečnih kašnjenja važnih internih promjena.

Na kraju, korištenje usluga u oblaku postalo je sve češće u cijelom svijetu, a u mnogim kompanijama neizbježno. Spremanje podataka na ovaj način štedi financije i ljudske resurse. Oblak može biti izrazito koristan ako se njime pametno upravlja, što je glavna zadaća IT profesionalaca. Oni bi trebali postati glavna spona između oblaka i svih odjela u kompaniji, te omogućiti da se oblak koristi na siguran način, kad je zaposlenicima to potrebno.

Video sadržaj

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next