Menu

„Native advertising“ donosi Huffington Postu već 30% prihoda a banere polako šalje u povijest

„Native advertising“ donosi Huffington Postu već 30% prihoda a banere polako šalje u povijest

Skrolate po news portalu i napadaju vas naslovi poput: "10 znakova koji ukazuju na rak i nikako ih ne smijete shvatiti olako" a potom i "Četiri razloga zašto posjetiti Zagorje, i to odmah!" Radi se o stvarnim primjerima s jednog hrvatskog portala koji je česta meta kritika u profesionalnim krugovima zbog svojih prepoznatljivih naslova. No kritike na stranu, radi se o formuli koja je već godinama prepoznata i uspješna u svijetu.

Takozvani ‘listicles’ - po hrvatski ‘listanci’ - popularni su format članaka s listama zanimljivih ili relevantnih činjenica o nekoj temi koje su usavršili portali kao što su Cracked.com ili BuzzFeed. Hrvatski portal iz primjera s potonjim ima još nešto zajedničko osim listanaka - i jedan i drugi među svoje članke neprimjetno smještaju i plaćeni sadržaj. Zadnji od tri primjera naslova zapravo je reklama koja, u obliku redovnog članka, promovira turističke destinacije Hrvatskog zagorja.

Buzzfeed je kroz promotivne članke, u svijetu znane kao "native advertising", prošle godine uprihodio više od 100 milijuna dolara. Huffington Post zarađuje oko 30% svojih prihoda kroz promo članke, a čak su i New York Times i Wall Street Journal osnovali odjele za "brendirani" sadržaj.

Promotivni članci kod mnogih izazivaju negativne konotacije - primarna namjera im je odvratiti pažnju i izazvati ljude da, umjesto na vijest, kliknu na plaćeni sadržaj. Još u tiskanim medijima, promotivni članci namjerno su, izgledom i opremom poput običnih članaka, zavaravali čitatelje kako bi sponzorirana vijest dobila kredibilitet i težinu novinskog članka.

No, u eri interneta, promotivni članci su puno prilagođeniji mediju uz koji se izdaju. Puno je lakše preciznije pogoditi ciljanu publiku i pružiti ponude koje bi mogle iskreno interesirati potencijalne potrošače. Najbolje promotivne članke rade sami izdavači - odjeli unutar tvrtke koji su zaduženi za pronalaženje idealnog kompromisa između želja oglašivača i zadanog formata. Oni najbolje poznaju svoju publiku, i način na koji joj se može obratiti pa je za pretpostaviti da PR agencije sve češće ostaju praznih ruku jer se tvrtke izravno obraćaju izdavačima.

Hrvatska je općenito, kada se radi o online oglašavanju, doslovno godinama iza drugih zemalja, i po ukupnoj potrošnji i po korištenju različitih načina oglašavanja. Kod nas se u najvećem broju slučajeva koriste klasični prikazni oglasi - popularni "banneri", dok većina oglašivača ignorira potencijal promotivnih članaka.

Hrvati se od ostatka jugoistočne Europe ipak razlikuju i po nečem pozitivnom - korištenju mobilnog interneta. Čak 18% ukupnog prometa otpada na tablete ili mobitele, što je više od bilo koje druge zemlje u regiji. Korištenje mobilnog interneta u Hrvatskoj se u proteklih 4 godine gotovo učetverostručilo, i daje naznake da će i dalje rasti. Jedan od potencijala promotivnih članaka sigurno leži i u tome što su lako prilagodljivi mobilnom formatu - za razliku od bannera, mogu uvijek biti prisutni u svojem „native formatu“, među svim ostalim člancima koji se nude čitateljima.

Za hrvatsku publiku dakle, kojoj prema istraživanju HURA-e smetaju oglasi koji se ne mogu zatvoriti, maloumne poruke i podcjenjivanje inteligencije, publiku koja se sve više okreće mobilnim platformama, promotivni članci mogli bi se pokazati kao jedna od boljih marketinških strategija, samo kada bi više izdavača uložilo trud u proizvodnju pravog brendiranog sadržaja.

 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next