Menu

Gotovo polovica hrvatskih tvrtki nema zakonski propisani softver za evidenciju radnog vremena Istaknuto

Ilustracija Ilustracija

Tvrtke u Hrvatskoj su upoznate sa softverima za evidenciju radnog vremena, no njih čak 61,2 % je implementiralo rješenje za takvu evidenciju, pokazalo je ITBIU istraživanje u srpnju. Cilj ovomjesečnog istraživanja Information Technology Business Unit-a (ITBIU), analitičko-istraživačkog odjela poslovnog IT portala ITBizCrunch.com je bio saznati koliko su hrvatske tvrtke upoznate sa softverima za evidenciju radnog vremena, koliko ih je već implementiralo takvo rješenje, te koliko njih ima u planu to učiniti do kraja ove godine. U istraživanju su obuhvaćeni isključivo CIO menadžeri manjih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj kojima IT nije primarna djelatnost. 

ITBIU istraživanje je potvrdilo kako je 99,1 % voditelja IT odjela upoznato sa zadnjim promjenama u Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje su nastupile u ožujku 2015. godine. Štoviše, 61,2 % IT voditelja nam je potvrdilo kako već godinama koriste softver za evidenciju radnog vremena te da se radi o sustavu koji je u njihovom tvrtkama već uhodan, a zaposlenici su se naviknuli na njega.

21 % ispitanika je potvrdilo kako su trenutno u fazi implementacije softvera za praćenje radnog vremena te samu implementaciju namjeravaju završiti do kraja ove godine. 17,8 % voditelja informatičkog odjela je reklo kako u njihovim tvrtkama softver za evidenciju radnog vremena nije uveden te ga ne planiraju uvesti do kraja ove godine. Kao razloge neuvođenja softvera na koje ih obvezuje hrvatsko zakonodavstvo navode preveliku kompleksnost odjela u tvrtci čije radno vrijeme treba nadzirati, neinformiranost decision makera te inertnost organizacije u koju se sustav treba implementirati.

U tvrtkama u kojima se već godinama koristi softver za praćenje evidencije radnog vremena, 81,2 % ispitanih IT stručnjaka smatra kako uvođenje takvog softvera nema nikakvih negativnih utjecaja na poslovanje tvrtke, kao niti na zadovoljstvo zaposlenika, u obliku pada morala te osjećaja da ih se "prati" ili "kontrolira". Smatraju da ovakav sustav može imati negativnih konotacija samo za one koji kasne na posao. Preostali ispitanici su istaknuli kako negativan utjecaj na poslovanje može imati manjak fleksibilnosti radnog vremena i preraspodjele posla unutar tvrtke.

Od ispitanih voditelja IT odjela njih 62 % smatra kako uvođenje ovakvog sustava može donijeti višestruku korist samoj tvrtci i poslovanju. Kao jedan od glavnih razloga za navode značajne uštede, bolju i jednostavniju kontrolu radnog vremena zaposlenika, te stvaranje reda i discipline među zaposlenicima.

83,3 % ispitanika je potvrdilo kako su kupili softver za praćenje radnog vremena od hrvatskog proizvođača, a njih 67,6 % kaže kako se radi o zasebnom softveru, koji nije integriran s ostalim sustavima unutar tvrtke. Ispitanici nisu htjeli otkriti od koje su hrvatske tvrtke kupili softver za praćenje radnog vremena.

Nadalje, 98,9 % ispitanih IT stručnjaka je potvrdilo kako je plan u skorije vrijeme izvršiti integraciju softvera s ostalim sustavima unutar tvrtke, prvenstveno sigurnosnim.

ITBIU za VIDI.BIZ istraživanja se rade jednom mjesečno (N=150) u bazi od 1000 IT managera hrvatskih srednjih i velikih tvrtki kojima osnovna djelatnost nisu informacijske tehnologije već ih koriste kao dio svojih poslovnih procesa ili se rade u bazi IT tvrtki i srodnih tehnološki orijentiranih mikro, malih i srednjih tvrtki registriranih u Republici Hrvatskoj. Neka ITBIU istraživanja su naručena od strane drugih zainteresiranih subjekata pa se rezultati istih neće javno objavljivati ukoliko to naručitelj istraživanja nije izrijekom dopustio te se tako javno objavljena mogu koristiti i prenositi uz naznaku izvora ITBIU za VIDI.biz s postavljenim linkom na izvor kao što je ova objava.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg