Logo
Ispiši ovu stranicu

ISTRAŽIVANJE: U potrazi za IT kadrovima poslodavci sve više nailaze na određene prepreke Istaknuto

ISTRAŽIVANJE: U potrazi za IT kadrovima poslodavci sve više nailaze na određene prepreke

Iako je samo 6% ispitanika izrazilo zadovoljstvo popularnim portalima za objavu oglasa za radno mjesto (MojPosao.hr, Bika.hr, Posao.hr i sl) apsolutno svi poslodavci i dalje koriste upravo navedene portale kada su u potrazi za novim IT zaposlenicima.

U potrazi za novim IT kadrovima poslodavci sve više nailaze na određene prepreke, pokazalo je ovomjesečno istraživanje naše analitičko-istraživačke jedinice ITBIU (Information Technology Business Unit). Posebne poteškoće izražene su u pronalasku novih IT kadrova u hrvatskoj, a pokazalo se kako portali za objavu poslova koriste poprilično zastarjele i neadekvatne metode za sva ili određena IT radna mjesta. U anketi koju smo proveli na srednjim i velikim hrvatskim IT tvrtkama, sudjelovali su voditelji odjela ljudskih resursa kao i članovi uprave navedenih tvrtki. Broj novih kadrova koje navedene tvrtke zapošljavaju na godišnjoj razini varira od 1-30. U nastavku iznosimo najzanimljivije zaključke provedenog istraživanja.

Nezadovoljstvo s postojećim servisima za objavu oglasa za posao izrazilo je više od 94% ispitanika, razlozi su povezani prije svega s prekomjernim prijavljivanjem neadekvatnih kandidata, a premalim prijavljivanjem kandidata s odgovarajućim vještinama. Kako bi potraga za novim kadrovima bila uspješnija gotovo 70% poslodavaca oglase za posao istovremeno objavljuju i na svojim web stranicama dok polovina nove zaposlenike istovremeno traži i preko već dobro afirmirane društvene mreže LinkedIn. Agencije te HZZ danas su sve manje popularne, a zanimljivo je napomenuti kako zaposlenje putem preporuke ili izravno s fakulteta koristi gotovo 40% hrvatskih IT tvrtki. Razlog tome je što vlada mišljenje kako najkvalitetniji IT kadrovi uopće ne traže radna mjesta putem oglasa već ih dobivaju isključivo preporukama i drugim kanalima.

Kada je u pitanju proces selekcije molbi tu poslodavci ne pronalaze veće poteškoće te je 43.75% ispitanika zadovoljno samim procesom selekcije molbi. Doduše, gotovo 25% njih smatra kako gubi previše vremena na čitanje molbi dok bi 18.75% voljelo da postoji neki oblik predselekcije kandidata koji pruža servis za objavu posla. Dok 31.25% ne pohranjuje zaprimljene molbe, 68.75% poslodavaca ipak pohranjuje molbe svih prijavljenih kandidata za moguće kasnije potrebe naknadnog kontaktiranja. Alati koje koriste za pohranjivanje i dalje su prilično bazni, poput internih ili cloud baza podataka.

Prilikom selekcije kandidata 87.50% poslodavaca koristi testove koji ispituju specifična znanja i vještine. Treba uzeti u obzir kako u IT industriji je zapošljavanje na temelju intervjua i samoprocjene skoro pa nemoguće. Gotovo 90% poslodavaca smatra kako današnji oblici prijave za posao u obliku životopisa i molbi koje uključuju taksativno nabrajanje vještina i priznanja zapravo nisu dovoljno korisni u odabiru kandidata te bi voljeli kada bi postojao neki alternativni oblik prijave koji bi im pomogao u procesu selekcije kandidata. Ujedno 68.75% poslodavaca bi rado prepustili posao evaluacije za određena ili sva IT radna mjesta dovoljno stručnoj agenciji koja bi proces evaluacije obavila umjesto njih jer smatraju kako bi bili puno efikasniji kao tvrtka kada bi takve agencije postojale. Zanimljivo je napomenuti kako 43.75% poslodavaca nema povjerenja u postojeće agencije za zapošljavanje IT stručnjaka.

Napomena: istraživanje je provedeno na uzorku od 59 tvrtki, komuniciralo se s direktorima i voditeljima odjela ljudskih resursa.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.