Menu

ITBIU istraživanje o namjeri širenja IT tvrtki izvan Hrvatske

ITBIU istraživanje o namjeri širenja IT tvrtki izvan Hrvatske

Hrvatske IT tvrtke pokazuju namjeru širenja na tržišta van Hrvatske, pokazalo je novo istraživanje ITBIU-a

Cilj istraživanja je bio saznati odgovore na pitanja koliko su hrvatske IT tvrtke spremne na strateške promjene dosadašnje orijentacije s domaćeg tržišta prema tržištima drugih zemalja. U ovomjesečnom istraživanju, napravljenom anketno s direktorima hrvatskih IT tvrtki mikro, manje i srednje veličine koje je proveo ITBIU (IT Business Intelligence Unit) za VIDI.BIZ, istraživanjem su obuhvaćeni CEO manageri.

 

Čak 61,1% ispitanih IT tvrtki izjašnjava se da im je orijentacija na tržišta van Hrvatske bilo da se radi o regiji ili globalnom tržištu, no od svih ispitanih IT tvrtki tek 15,1% potpuno je orijentirano na izvoz svojih usluga, dok 46% ipak gotovo polovicu svojih prihoda ostvaruje isključivo na domaćem tržištu.

39% IT tvrtki orijentirano je uglavnom na tržište Hrvatske, a u odgovorima njih koji se orijentiraju isključivo na Hrvatsku, pretežito su komunicirani odgovori „radi manjih prihoda nemamo snage niti znanja pristupiti tržištu van Hrvatske“, „radi se o specifičnom proizvodu na hrvatskom jeziku i lokalnim potrebama“ ili kao treće najčešće - „planiramo, ali ne znamo kako“.

IT tvrtke koje veći dio prihoda ostvaruju s inozemnih tržišta podijelile su se oko zadovoljstva tim poslovanjem pa se 50,3% njih u istraživanju izjašnjavaju zadovoljnima rastom prihoda s inozemnih tržišta dok 49,7% nije zadovoljno brzinom rasta prihoda.

Na pitanje predstavlja li im problem što se predstavljaju kao hrvatska tvrtka čak 66% tvrtki naglašava da im ne predstavlja problem što su hrvatska tvrtka osim u nekim zemljama regije (navode se Bosna i Hercegovina te Srbija) gdje to može predstavljati izvjesni problem.

Visok je udio onih koji u istraživanju tvrde da će razvoj ostaviti u Hrvatskoj čak i kada prihodi pretežito počnu pristizati s inozemnih tržišta pa tako 79% njih planira istraživanje i razvoj zadržati u Hrvatskoj dok 21% misli preseliti razvoj van Hrvatske, ne navodeći jasne razloge niti zemlje u koje bi ih selili.

Interesantno je kako visokih 94% ispitanih izvozno orijentiranih IT tvrtki planira upravljanje prodajom zadržati u Hrvatskoj kao i sjedište tvrtke ako se većim dijelom orijentiraju na prihode sa stranih tržišta.

ITBIU za VIDI.BIZ istraživanja se rade jednom mjesečno (N=150) u bazi od 1000 IT managera hrvatskih srednjih i velikih tvrtki kojima osnovna djelatnost nisu informacijske tehnologije već ih koriste kao dio svojih poslovnih procesa ili se rade u bazi IT tvrtki i srodnih tehnološki orijentiranih mikro, malih i srednjih tvrtki registriranih u Republici Hrvatskoj. Neka ITBIU istraživanja su naručena od strane drugih zainteresiranih subjekata pa se rezultati istih neće javno objavljivati ukoliko to naručitelj istraživanja nije izrijekom dopustio te se tako javno objavljena mogu koristiti i prenositi uz naznaku izvora ITBIU za VIDI.biz s postavljenim linkom na izvor kao što je ova objava.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg