Logo
Ispiši ovu stranicu

Dell Latitude 7320 detachable je moćan hibridni poslovni laptop Istaknuto

Dell Latitude 7320 detachable je moćan hibridni poslovni laptop

Windows tablet s odvojivom tipkovnicom donosi jako dobre performanse a namijenjenje zahtjevnim poslovnim korisnicima koji traže kombinaciju hardverski moćnog tableta i klasičnog prijenosnika vrhunske opremljenosti.

Hibridna 2 u 1 prijenosna računala koja nam omogućuju funkcionalnost klasičnog tableta i uobičajenog prijenosnog računala unutar kućišta jednog uređaja nisu dakako nikakva novost. Međutim tek su se u posljednje vrijeme počeli na tržištu pojavljivati hardverski moćni Windows tableti.

Dell je protekle godine unutar svoje poslovne serije prijenosnih računala Latitude 7320 predstavio nekoliko zanimljivih uređaja što uključuje klasično ultraprijenosno računalo, hibridnu varijantu ovog prijenosnika, kao i Windows tablet sodvojivom tipkovnicom.

Hardverski moćan tablet

Upravo je detachable model iz Latitude 7320 serije uređaja koji dolazi s odvojivom tipkovnicom najzanimljiviji. Dakle ovdje u osnovi govorimo o 13-inčnom Windows tabletu s odvojivom tipkovnicom koji Dell jasno pozicionira kao direktnu konkurenciju ostalim high-end Windows tabletima ili hibridnim uređajima poput Microsoftova Surfacea Pro ili Lenovova ThinkPada X12.

Latitude 7320 detachable u svakom je slučaju moćni poslovni hibridni prijenosnik koji je prije svega namijenjen zahtjevnim poslovnim korisnicima. Njegova ključna osobina svakako je odgovarajuća novija Intelova hardverska platforma što uključuje Intelove procesore Ice Lake, koji mu omogućuju jako dobre performanse unutar 13-inčog tablet kućišta.

cbcaee40e229bf61b0a8685655293b0f XL

Nadalje, kao što i priliči poslovnim prijenosnim računalima ili tabletima, i ovaj Dellov Latitude model krasi odgovarajuća robusnost i odlična kvaliteta izrade, uključujući posve metalno kućište. Ukupna masa samog tableta iznosi 789 grama, što je relativno prihvatljivo s obzirom na veličinu. Dakako, ovdje uz tablet dolazi odvojiva tipkovnica koja se putem odgovarajućih magnetnih priključaka spaja s njime. Zajedno s tipkovnicom ukupna masa ovog hibridnog uređaja iznosi oko 1125 g.

Sa stražnje strane tableta nalazimo odgovarajući stalak koji valja koristiti nakon što tablet spojite s tipkovnicom kako biste uređaj mogli koristiti poput svakog drugog prijenosnog računala.
Odvojiva tipkovnica, očekivano za ovakav tip uređaja, dolazi s manjim i prilično „plitkim” tipkama. Ovo je jednostavno posljedica hibridnog dizajna. Tipkovnica može biti u dva različita položaja, pri čemu u jednoj poziciji stoji ravno na podlozi, dok se u drugoj dodatnim magnetima pričvršćuje nešto više na samo kućište tableta čime je omogućena bolja ergonomska pozicija za tipkanje.

Funkcionalna transformacija

Možemo reći da ovakvo rješenje relativno dobro funkcionira. Tipkovnica je dovoljno mala i lagana, tako da ćete je jednostavno ponijeti sa sobom i koristiti po potrebi. Međutim, ergonomski gledano, ovakva izvedba tipkovnice nije idealna, a i sam stalak koji drži tablet na podlozi mogao bi biti nešto čvršći. Povrh svega ovakav dizajn znači kako ćete ovaj hibridni uređaj vrlo teško koristiti poput klasičnog tableta negdje gdje nemate pristup ravnoj podlozi.

Osim tipkovnica i ekrana osjetljivog na dodir, za unos podataka i interakciju s uređajem možete koristiti i priloženu digitalnu olovku. Digitalna olovka svakako je poželjan dodatak i omogućuje bolju funkcionalnost, posebno kada uređaj koristite poput klasičnog tableta.

Dell Latitude 7320 1

U pozitivne strane ovog Dellova hibridnog gadgeta svakako moramo ubrojiti ugrađeni ekran. Zanimljivo je kako je ovdje riječ o 13-inčnom ekranu s omjerom stranica 3:2 što uključuje nestandardnu rezoluciju od 1920 × 1280 piksela. Ovaj se ekran ističe jasnim i oštrim prikazom s obzirom na visoku gustoću piksela po inču, jako dobrim prikazom boja, širokim vidljivim kutom i visokom razinom maksimalne svjetline od 500 nita. Zbog toga je pogodan i za korištenje u uvjetima jačeg vanjskog osvjetljenja. Jedini nedostataka ugrađenog ekrana relativno je spor odziv, pa nije pogodan za prikaz multimedijalnih sadržaja.

Opremljenost ovog uređaja očekivano je najkraće rečeno odlična. Već smo spomenuli digitalnu olovku koja dolazi u paketu, a tu je čitač otiska prsta, dvije kamere, senzor ambijentalnog osvjetljenja , te drugi senzori koje obično nalazimo kod tableta i pametnih telefona.

Što se tiče bežične povezivost, na raspolaganju vam je Wi-Fi 6, BlueTooth 5.2, a uređaj dolazi i s podrškom za NFC. Za priključivanje vanjskih uređaja, Dell je predvidio dva Thunderbolta 4 koji ujedno donose USB-C funkcionalnost i DisplayPort podršku za spajanja vanjskih monitora.

Bolji od Surfacea?

Osim vrhunske opremljenosti, Dellov Detachable Latitude 7320 svakako omogućuje i jako dobre performanse u kućištu 13-inčnog tableta. Temelji se na novijoj Intelovoj hardverskoj platformi što uključuje Ice Lake procesore. Naš je testni model bio opremljen s procesorom Core i5 1140G7, međutim Dell nudi i bržu Core 7 varijantu. Ukupno je dostupno nekoliko raznih hardverskih konfiguracija, ovisno o odabranom procesoru te kapacitetu radne memorije i ugrađenog SSD-a.

Premda Intelov procesor Core i5 1140G7 unutar kućišta ovakvog tableta radi dakako s određenim ograničenjima po pitanju potrošnje energije, performanse koje nudi i dalje su po nama odlične. Ovdje treba uzeti u obzir veličinu i dimenzije uređaj. Dell se ovdje odlučio ugraditi ventilator za bolje hlađenje što također doprinosi nešto boljim performansama.

Zahvaljujući ugrađenom procesoru, brzoj memoriji u dual-channel načinu rada i NVMe SSD-u, ovaj je Dellov tablet prilikom uobičajenog rada vrlo brz i odzivan. Bilo da smo otvorili veliki broj tabova u Chromeu, excel tablice i paralelno pokrenuli YouTube video, većih zastoja nije bilo.

Dell Latitude 7320 6

Nadalje, ugrađen Intelov Iris Xe grafički čip vrlo je moćan za uređaj ovakvih dimenzija, pa je pogodan i za obradu videa ili recimo za casual igre. Srećom, usprkos ovakvim respektabilnim performansama, trajanja baterije također je više nego dobro. Zabilježili smo 8 do 10 sati reprodukcije videa ili preko 10 sata uobičajenog rada uz pregledavanja web stranica.

Kad sredimo dojmove, nema dvojbi kako je Dellov Latitiude 7320 u detachable verziji high-end Windows tablet koji omogućuju odlične performanse uz izvrsnu opremljenost. Zahvaljujući odvojivoj tipkovnici, možete ga koristiti i kao klasično prijenosno računalo, premda se nama više dopao kao tablet. Ovakve performanse i opremljenost jasno prati i iznimno visoka cijena. Međutim, s obzirom na funkcionalnost i prije svega poslovnu namjenu, ne bismo je nazvali pretjeranom, posebno ako izričito trebate i tražite uređaj ovakvih dimenzija, opremljenosti, funkcionalnosti i performansi.

INFO

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.