Logo
Ispiši ovu stranicu

Brave New World 4.0: Tri dana radionica, AI-a, Fintecha i znanosti Istaknuto

Brave New World 4.0: Tri dana radionica, AI-a, Fintecha i znanosti

Četvrta inačica Brave New Worlda održana u zagrebačkom HUB-u 385 ostvarila je svojevrsni tehnološki presjek i pokazala kako Hrvatska ne kaska mnogo za svjetskom ICT scenom, kako od radionica za najmlađe pa sve do izložbe električnih vozila i okruglih stolova.

Četvrtak je bio rezerviran za zaljubljenike u fintech i blockchain, a od jutra financial tech-ovci mogli su za okruglim stolom „doručkovati“ s Božidarom Pavlovićem iz Oradiana, Ivanom Vorasom (Equinox Vision) i Antonijom Bilić Arar (Pago App). Uslijedila je radionica o osnovama blockchaina - Blockchain as easy as 1,2,3 s predavačem Mislavom Javorom. Mislav je zaljubljenik u baze podataka i osnivač prve hrvatske decentralizirane autonomne organizacije (korisnici blockchaina). Evergreen igru Križić Kružić zainteresirani su sva ti dana mogli izrađivati u Javascriptu s Novozelanđaninom Marcom Dorfligerom. Organiziran je i podcast Surove Strasti s gostima Filipom Šaravanjom (HANFA), Velimirom Šonjom (Ekonomski lab) i osnivačem Electrocoina Nikolom Škorićem.

IMG 20190615 141235

AI, domaća znanstvena dostignuća i budućnost istih bili su glavne teme rasprava na tri okrugla stola u petak. Kako to često biva, dan je ponovno započeo jednim Doručkom, no ovaj put s naglaskom na AI uz goste Ivana Belasa i Darka Jovišića iz Robotiq.ai te Marina Šabijana (Luana). Predvečer je uslijedio okrugli stol i svojevrsno predstavljanje najzanimljivijih hrvatskih izuma iz područja IoT-a, kemijskog inženjerstva i nuklearne tehnologije pod nazivom Deep Tech Now: Made in Croatia. Budućnost su na Think Tank Talku dizajnirali prof.dr.sc. Bojan Jerbić, Davor Bruketa, Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i dr.sc. Tomislav Šmuc.

IMG 20190614 174736

Posjetitelji su za vikend na Zagreb Tech Showu mogli pogledati ideje ručno izrađenih „tehnikalija“, od prepoznatljivog Makerbuina do cijelog handmade sustava za brigu o pilićima u peradarniku. Isto tako, u atriju HUB-a 385 mogli su se isprobati električna vozila, od popularnih e-scootera, do Rimčeva Greypa i Tesle. Tijekom cijelog dana održavale su se radionice za najmlađe i odrasle – klinci su učili uz Arduino i Lego kocke, dok su oni malo stariji „klinci“ pohađali radionice temeljene na financiranju i osnivanju startupa, VR-u i pokretanju gaming studija.

IMG 20190615 144433

Krajem dana birao se i Naj Robot Hrvatske u kojima su najmlađi pokazali veliko umijeće i znanje u robotici, dok su cijeli trodnevni program zaključili startupovci iz divIT-a, Streaming Solutionsa, STEMI-ja, CircuitMessa i Orqe.

IMG 20190615 172350

Reportažu s Brave New Worlda pročitajte u tiskanom broju Vidija, 280.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.