Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bojan Biočina: Budućnost je u automatiziranom zdravstvu Istaknuto

Bojan Biočina: Budućnost je u automatiziranom zdravstvu

Uvodno izlaganje na IT Biz Crunch Forumu pripalo je prof.dr.sc Bojanu Biočini, predstojniku Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, pioniru u presađivanju srca čak i u europskim okvirima, te osobi koja je jedna od najzaslužnijih za uvođenje cirkulacijske potpore – umjetnog srca u Hrvatskoj.

Biočina je iznio svoju viziju budućnosti u kojoj vidi zapadni svijet kao društvo prepuno bogatih i starih ljudi, u kojem će biti previše bolesnih osoba, dok će se ostatak svijeta suočavati s prevelikim brojem ljudi.

Rješenje takve situacije na zapadu može omogućiti automatizirano praćenje zdravlja populacije i njega „on demand“, dok će drugdje trebati omogućiti široku dostupnost zdravstvene usluge.

"Budućnost je u automatiziranom procesu liječenja, jer nemoguć je osobni pristup kraj prevelikog broja upita u odnosu na broj dostupnih liječnika", navodi prof. Biočina koji budućnost vidi i u "kiborgizaciji" ljudske vrste tehnologijama uređaja koje možemo nositi na sebi, tzv. "wearables"

Biočina kaže da digitalni senzori wearablesa rješavaju dobar dio problema. "Primjeri su kontaktna leća za mjerenje očnog tlaka, narukvice za praćenje općeg stanja, kapsula za mjerenje temperature i ph probavnog trakta, a da ovo nije daleka budućnost, nego pomalo već i sadašnjost, svjedoči podatak da su to koristili i francuski nogometaši uoči Svjetskog prvenstva."

Sljedeći korak predstavljaju implantati: "Umjetno srce s globalnim transferom podataka - to je isto dostupno, implatibilni monitor tlaka u cirkulaciji itd.", ističe Biočina.

IMGM0122

Ugledni kirurg dodaje da bi zdravlje trebalo pojeftiniti zdravstvenim mobilnim kioskom, gdje će više ljudi brže moći doći do liječnika, a to je sustav koji ima ugrađene senzore, liječnika s videovezom i, slično Ikei, omogućuje prebacivanje dijela rada na korisnike čime usluga postaje znatno jeftinija.

Što se tiče sustava "zdravstvo on demand", Biočina kaže da u SAD-u već postoje servisi poput House Call 2.0 koji radi prema sustavu sličnom Uberu, odnosno preko mobilne platforme.

IMGM0136

Kao stupove budućeg razvoja zdravstva, Biočina vidi razvoj IT platforme globalnog zdravlja, direktno prikupljanje podataka, široka dostupnost medicine, telemedicina, računalno potpomognuto odlučivanje, umjetna inteligencija, "sharing economy" po modelu Ubera i globalno umrežavanje podataka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next