Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Završila je splitska konferencija Shift 2016 Istaknuto

Završila je splitska konferencija Shift 2016

Drugi dan konferencije Shift 2016 u Splitu počeo oko 11 ujutro izlaganjem Khasha Sajadija iz tvrtke Coud 66 o problemima u vezanim za komercijalizaciju softvera otvorenog koda. Sajadi tvrdi da zbog nedostatka autoriteta na projektima dolazi do nejasnoća u procesu razvoja softvera, što otežava doprinose projektu, a konaćno i komercijalnu distribuciju.

 

IMG 4289

U razgovoru nam je kasnije Sajadi objasnio da on to vidi kao problem svojstven samom pokušaju zarađivanja novca od softvera otvorenog koda, pošto se još uvijek radi o dva različita svijeta. Prednosti takvog razvojnog modela zaobilaze komercijalnu primjenu i s tim se problemom moraju suočiti svi koji od toga pokušavaju zarađivati. Projekti kojima je to donekle uspjelo, kao što je Linux kernel, Red Hat ili Canonical, su zapravo hibridni polukomercijalni projekti koji ne funkcioniraju u potpunosti prema pravilima zajednice slobodnog softvera otvorenog koda. Kao takve, te kompanije prilagođavaju tržište otvorenom kodu, ali i otvoreni kod tržištu.

Luka Abrus je govorio o razvoju React Nativea, JavaScript biblioteci za razvoj mobilnih aplikacija, a Cyril Fauvel o mogućnostima 3D grafike na webu uz Node.js.

Vrlo je zanimljiv bio Andrija Vučinić, koji je povlačio paralele između igranja igre World of Warcraft, koju je, kako kaže, nekad igrao oko 60 sati tjedno, i svog trenutnog zaposlenja u Automatticu. U online video igrama kao što je World of Warcraf često surađujemo s ljudima sa različitih krajeva svijeta koje ne poznajemo osobno, ne znamo kako izgledaju, nego uviđamo samo koliko znaju i koliko su vješti u tome što rade i jedino je to važno. Automattic zapošljava mnoge ljude na daljinu pa isti princip vrijedi i među kolegama koji surađuju npr. na razvoju WordPressa, objašnjava Vučinić. Štoviše, Automattic takve vrijednosti i promiće.

U sklopu završne ceremonije publici su se obratili predstavnici sponozora i partnera konferencije, a proglašeni su i pobjednici hackatona. Prvu nagradu od 3000 američkih dolara osvojio je tim IAppBuilder za aplikaciju AirCloud, koja u kombinaciji s Arduino uređajima provjerava kvalitetu zraka. Drugu nagradu od 2000 dolara osvojili su Repsly Warriors, a treću od 1000 dolara tim Bug Factory.

IMG 4380

Na samome kraju, organizator Ivan Burazin je pohvalio nagrađene hackatonce, zahvalio se svim sudionicima i osoblju i rekao da je ovo bio najposjećeniji Shift do sada.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next