Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CES 2016: hrvatski izumi, dronovi, IoT i hibridna računala Istaknuto

CES 2016, izvor: VIDI CES 2016, izvor: VIDI

Consumer Electronics Show 2016 (kako se nekad zvao, a od ove godine samo CES), posljednje izdanje najvećeg tehnološkog sajma na svijetu je nakon četiri dana okončan 9. siječnja. Kako ovaj event u Las Vegasu svakih 12 mjeseci daje ne samo presjek prošle već i predviđanja za novu godinu po pitanju tehnoloških trendova, donosimo vam presjek najvažnijih napredaka, izuma i općenitih inovacija prezentiranih na zadnjem CES-u.

Dronovi su i dalje glavni
Nakon pune dvije godine od originalne eksplozije ovog fenomena, sada se s velikom sigurnošću može utvrditi kako je samo pitanje vremena kada će dronovi dominirati našim zračnim prostorom u apsolutno svim industrijama, od poštanskih službi do ratovanja. A ako nas je ovogodišnji CES ičemu naučio, onda je to da će dronovi budućnosti biti opremljeni s najmodernijom i najnaprednijom tehnologijom te će biti jedna od glavnih platformi za komercijalno lansiranje tehnoloških inovacija. Tako smo npr. vidjeli priuštivi Yuneec model Typhoon H koji tijekom leta može snimati izuzetno stabilan video iz svih kutova, ali i druge zanimljive letjelice kao što su ekscentrični Parrot Disco bespilotni aviončić te DJI Phantom 3 koji nudi mogućnost snimanja 4K videa iz zraka za ispod tisuću eura. Koliko je popularnost dronova u zadnjih 12 mjeseci eksplodirala pokazuje i činjenica da je u sklopu posljednje verzije CES-a organiziran i „The Drone Rodeo“, minijaturni sajam dronova kaubojske tematike koji je zabavljao posjetitelje za vrijeme sva tri dana trajanja najvećeg tehnološkog sajma na svijetu.

Laptopi i tableti se nastavljaju križati
Microsoftova odluka da spoji koncept laptopa i tableta u Surface Pro je svake godine sve više opravdana. Nema sumnje što je inspiriralo veliki ekran i hardversku tipkovnicu koji krase iPad Pro, a Samsung Galaxy TabPro S je prekrasno dizajniran te izuzetno lagan i tanak prijenosnik kakve je Samsung već izbacivao s Android OS-om, no ovaj uređaj pak dolazi s posljednjom verzijom Windowsa i Core M procesorom. Još jedan fantastičan hibridni prijenosnik pokazan na ovogodišnjem CES-u jest i Lenovo Yoga 900S kojeg pogoni posljednja mobilna verzija Intel Core i7 procesora. U 2016. će veću pažnju ovoj vrsti računala posvetiti i velikani kao što su Dell i HP. Dell je tako predstavio svoju nadolazeću seriju Latitude 2-in-1 tableta, a HP je izazivao poglede na prezentaciji modela Spectre x360. Po pitanju prijenosnih računala, CES je ove godine poslao vrlu jasno poruku: laptopi trebaju biti sličniji tabletima, a tableti trebaju biti sličniji laptopima. Dakle, u odnosu na 2015. se nije promijenilo ništa posebno, osim što je hardver očekivano dobio na snazi.

Pametni(ji) domovi
Prethodnih je godina Internet of Things opisivan kao spasitelj tehnološke industrije. Jednostavna ideja povezivanja računala i svakodnevnih predmeta i spajanje istih na internet je prema nekim starijim predviđanjima već trebala revolucionarizirati naš život, no to se ipak još nije dogodilo. Neovisno o tome, na ovogodišnjem smo CES-u imali priliku vidjeti kako cijene pametnih kućanskih predmeta napokon počinju značajno padati zahvaljujući naporima lidera na tržištu kao što su Intel i Samsung. Intel je tako najavio kako će njihov Curie SoC koštati manje od 10 dolara, Panasonic je predstavio svoju IoT platformu Ora, a Samsung je pokazao više od 200 vlastitih proizvoda izgrađenih na SmartThings platformi. Najbolje od svega je što dobar dio njih više ne izgleda kao da je ispao iz uvrnutih futurističkih filmova već se sada zaista doimaju korisnima – Family Hub frižider je nešto što bismo definitivno rado stavili u kuhinju, a isto vrijedi i za uređaje kao što su Immersit kućno 4D kino, Nanoleaf Aurora pametna svjetla i posljednji Sony hibrid zvučnika i žarulje.

Virtualna stvarnost je stigla, ali samo za odabrane
Po pitanju VR i AR tehnologija, zaključak s ovogodišnjeg CES-a jest da će iste tijekom 2016. godine napraviti veliki korak prema mainstream popularnosti. Prednarudžbe za Oculus Rift su već krenule, Samsung Gear VR će uskoro biti dostupan po sniženim cijenama, a HTC sredinom godine planira izbaciti i svoj Vive Pre headset koji će ne samo nuditi iskustvo virtualne stvarnosti već i ono proširene stvarnosti zahvaljujući kameri smještenoj na prednjoj strani uređaja. Ako ste pak skeptični po pitanju količine VR i AR sadržaja nezavisne produkcije, prezentirani Yezz Sfera pametni mobitel će dolaziti s dva posebna senzora kamere koji će omogućavati kreiranje sadržaja za ove headsete budućnosti, a čini se da bi i mnogi drugi proizvođači uskoro mogli početi uključivati sličnu tehnologiju u svoje prijenosnike. To ipak ne znači da će VR do kraja godine postati općeprihvaćena tehnologija, i to poglavito zbog još uvijek paprenih cijena – Oculus Rift će za Europljane koštati oko 700 eura, a Vive Pre bi lako mogao i nadmašiti tu brojku.

Nova tehnologija prikaza će uskoro biti usavršena
Dok se 1080p HD godinama “privikavao” na ulogu novog standarda po pitanju vizualne kvalitete, 4K je stigao bez prevelike pompe i pokazao nam još ljepšu, oštriju i bojama bogatiju sliku budućnosti. Prošle smo godine na CES-u svjedočili užurbanoj adopciji 4K prikaza od strane proizvođača high-end televizora i ekrana, a ove se godine taj trend ne samo nastavio već je i počeo zahvaćati mobitele, DVR-ove, Blu-ray playere i niže cjenovne rangove televizora.
Autonomni auti i dalje voze istim smjerom
Po pitanju pametnih, tj. umreženih i autonomnih automobila i ostalih vozila, CES 2016 nije donio previše noviteta – Ford je prezentirao par modela s Amazon integracijom i najavio da će naredne godine utrostručiti svoja ulaganja u vezanu tehnologiju, Volkswagen je otkrio svoj konceptualni BUDD-e retro-futuristički električni kombi koji izgleda kao san snova za hipije budućnosti, a Chevrolet je u javnost izašao s modelom 2017 Chevy Bolt koji na jednoj jedinoj bateriji može proputovati više od 320 kilometara. Osim toga, predstavnici Kije su izjavili da žele proizvoditi potpuno autonomne automobile u sljedećih deset godina, a slične kombinacije predviđanja i obećanja su dali i ostali proizvođači. Dakle, iako tehnologije koje će “opametiti” naše buduće limene ljubimce nisu zaboravljene i unatoč tome što se o njima na ovogodišnjem CES-u zaista mnogo pričalo, ne očekujte da ćete u sljedećih nekoliko godina moći poslati bespilotni auto po punicu u Sisak. No, vodeći svjetski proizvođači automobila su ipak ujedinjeni u jednoj misli: “blizu smo”.

USB-C je prihvaćen
Nemali broj skeptika je prošle godine kritizirao odluku Applea da novi MacBook opremi s USB tipom C s obzirom da isti tada baš i nije imao previše namjena, no američki tehnološki gigant se ovom odlukom još jednom pokazao kao pokretač trendova; stotine laptopa i ostalih prijenosnika su na posljednjem CES-u dolazili upravo s ovim priključkom, a osim značajno povećanih znakova adopcije, u Las Vegasu smo vidjeli i neke nove vezane tehnologije kao što je magnetski USB-C adapter koji oponaša jednu od najzgodnijih karakteristika zadnjeg MacBooka – konektor punjača koji samostalno prianja uz tijelo uređaja – uz kompatibilnost s puno većim brojem prijenosnika.

Hrvatski izumi oduševili investitore
Sve je na ovogodišnjem CES-u bilo s predznakom smart pa i Hrvati. Najinovativniji su otišli put Vegasa i nisu razočarali, dapače. Domaću trojku predvodila je Tri plus grupa koja je na sajmu po drugi put predstavljala svoj Zipato – sustav za upravljanje pametnim domovima. Predstavili su novi proizvod ZipaTile. Riječ je o uređaju za upravljanje pametnom kućom s ugrađenim termostatom, kontrolnim panelom preko kojeg se upravlja detektorom pokreta, sirenom, kamerom, alarmom... Mjeri razinu vlage, kontrolira grijanje i osvjetljenje, sve dakako i preko vašeg pametnog telefona, a prema načinu na koji ga dotaknete – ZipaTile preuzima specifične naredbe. Neumorno ga je na sajmu predstavljao direktor Sebastian Popović. Ulog mu se, kaže – vratio. “ZipaTile je izazvao veliko zanimanje svih posjetitelja koji su ovdje, a riječ je o ljudima iz struke. Upoznali smo distributere iz cijelog svijeta. Već sada prodajemo u 60 zemalja, ali mislim da ćemo nakon ovog proširiti taj broj i ojačati prisustvo u onim zemljama u kojima već jesmo.” 

Na to putovanje tek se sprema krenuti ekipa iz Streaming Solutionsa. Doputovali su u Las Vegas s point of view Vyoocam streaming kamerom koja se bez problema može staviti na svake naočale i potom uživo prenositi sve što vidi onaj tko snima. Riječ je u uređaju koji bi trebao zamijeniti slične skuplje, a uz to što može poslužiti u razne privatne svrhe, zanimljiv je i poslovnom svijetu. Možda ćemo baš tako, uz dvosmjernu audio komunikaciju jednog dana pregledavati izloge trgovina. Nada se upravo tome i jedan od članova tima Vedran Vukman. “Na samom CES-u najviše je došlo resellera koji su pokazali velik interes za prodaju našeg proizvoda putem svojih kanale, ne samo u Americi, nego u cijelom svijetu. Bilo je nekoliko osoba iz Doline koji su nam ponudili pomoć u kontaktiranju velikih igrača poput Facebooka i Youtuba. To su tvrtke koje polako uvode live streaming u svoje poslovanje.”
Samo koji štand dalje smjestili su se Anita Bušić i njezin startup Live Good. Predstavila je BodyRecog koji, danas putem Kinecta, a sutra vjerojatno putem pametnog telefona – mjeri dimenzije tijela, pa uz još neke parametre detaljno procjenjuje zdravstveni rizik. Ideja je u završnoj fazi, a baš bi je CES mogao lansirati na tržište, kaže nam Anita. “Ostvarila sam značajne kontakte sa strateškim partnerima. Svakog dana dolazio je netko zainteresiran, jedva čekaju da proizvod bude gotov, da se plasira na području zdravstva, ali i fitnessa. Ovo je mjesto gdje treba biti, tražili partnere ili ulagače.” Naučila je Anita i još jednu dobru lekciju koja će joj u budućnosti jako dobro doći. “Ne smijete doći sami na CES, jednostavno je prenaporno.” Jer više od 170 000 posjetitelja, redom stručnjaka i investitora, uz čak 6000 novinara pohodilo je Vegas. Čak 3800 izlagača predstavljalo se na nekoliko lokacija u gradu, na izložbenoj površini od 230 000 četvornih metara. Usporedbe radi, na taj bi prostor stalo 35 nogometnih igrališta. Da, nemojte otići sami, a Aniti kapa dolje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next