Logo
Ispiši ovu stranicu

Najboljih 1000 hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki po kriteriju dobiti 2017. godine Istaknuto

Najboljih 1000 hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki po kriteriju dobiti 2017. godine

Već smo objavili listu najboljih 1000 hrvatskih tehnoloških tvrtki po kriteriju prometa, no kojih 1000 tehnoloških tvrtki se nalazi u prvih 1000 visoko-tehnoloških tvrtki po kriteriju ostvarene dobiti?

Možda je ovo najzanimljivija kategorija od svih lista koje objavljujemo, jer je zapravo pravi smisao postojanja neke tvrtke od njenog osnutka do prestanka postojanja, ostvarena dobit njezinim vlasnicima. Iako postoje i drugi razlozi zašto vlasnici osnivaju svoja trgovačka društva, može se ipak reći da je dominantan razlog dobit koju mogu ostvariti, pa pogledajte koje su najbolje hrvatske tvrtke u 2017. godini po toj kategoriji dobiti.
Već smo spomenuli da smo obuhvatili rezultate poslovanja tvrtki iz prepoznatih "tehnoloških" kategorija 61, 62 i 63 te njihovih potkategorija, no obuhvatili smo i neke druge tvrtke iz drugih kategorija po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), ukoliko smo imali saznanja da se tvrtka bavi značajnom upotrebom informacijskih tehnologija u stvaranju novih inovativnih tehnoloških produkata.

U ovoj listi TOP 1000 hrvatskih visoko-tehnoloških tvrtki po kriteriju DOBITI čija je dodana vrijednost u poslovnim procesima bazirana dominantno na visoko-tehnološkim USLUGAMA, zanimljivo je istaknuti da se u prvih 100 rangiranih nalazi čak 60% onih kojima je dominantna registrirana djelatnost računalno programiranje (NKD 6201), naspram tek 50% koliko ih je bilo zastupljeno u prvih 100 na listi najboljih po kriteriju ukupnog godišnjeg prometa gdje su dominirale očekivano tvrtke registrirane djelatnosti žičane i bežične komunikacije (NKD 6110) te tvrtke koje se bave obradom podataka, uslugama poslužitelja i djelatnostima povezanima s njima (NKD 6311).

Također je zanimljivo istaknuti da se među prvih 100, čak 68 tvrtki nalazi sa sjedištem u Zagrebu te, ako se tome broju pridodaju tvrtke sa sjedištem u bliskim naseljima i gradovima zagrebačkog prstena, poput Bregane, Jastrebarskog, Samobora, Velike Gorice i drugih), taj broj penje na iznimnih 73% pa čine koncentraciju od gotovo 3/4 najuspješnijih visokotehnoloških tvrtki po kriteriju dobiti smještenih u Zagrebu. Nasuprot tome, drugi najveći grad po broju stanovnika u Hrvatskoj, Split, ima tek 4 visoko-tehnološke tvrtke rangirane među 100 najboljih po dobiti.
Neobična je takva iznimna koncentracija profitabilnih tvrtki u Zagrebu, unatoč nekolicini telekom korporacija koje imaju sjedište u glavnom gradu s obzirom na to da je i Split značajan hrvatski sveučilišni grad, a samo osnivanje i poslovanje tech tvrtki osim kvalitetnih ljudskih resursa ne traži veća ulaganja, niti je bitna geografska pripadnost određenom području, barem što se tiče većine slučajeva poslovanja takvih tvrtki, ako su naravno okrenute globalnom tržištu.

Gotovo svi dosadašnji dobitnici nagrada za najbolje ICT implementacije, ICT GOLD AWARD nalaze se u TOP 1000 po kriteriju dobiti što govori o tome da je kvaliteta proizvoda očito povezana i s rezultatima poslovanja, posebno u aspektu dobiti.

Analitičari našeg portala ITbizCrunch.com, za potrebe najveće hrvatske platforme specijalizirane za prezentaciju isključivo hrvatske ICT industrije WHOISWHOINIT.com (Tko je tko u hrvatskom IT-u), sastavili su i druge liste po različitim iskazanim financijskim kriterijima za koje vjerujemo da reprezentiraju najbolje od hrvatske tehnološke industrije, čije je poslovanje pretežno temeljeno na značajnoj i (ili) inovativnoj upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Listu 1000 najboljih hrvatskih tehnoloških tvrtki po kriteriju DOBITI za 2017. godinu, možete pogledati na digitalnoj platformi www.whoiswhoinit.com. Na tom popisu vidjet ćete i posebno označene tvrtke koje imaju opširnije opise svoje ponude i poslovanja na platformi www.whoiswhoinit.com. Kriterij dobiti bitan je kriterij no nije jedini pokazatelj uspješnosti poslovanja neke tvrtke, pa stoga uskoro pogledajte i naš popis 1000 najuspješnijih tehnoloških tvrtki po kriteriju KAPITALA i REZERVI. U proučavanju potencijala i kvalitete određene tvrtke mogu vam pomoći detaljni opisi njihovog poslovanja i proizvoda na platformi www.whoiswhoinit.com gdje su prezentirana i nagrađena tehnološka rješenja u sklopu godišnjih nagrada za najbolje ICT implementacije-ICT GOLD AWARD.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.