Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PROmikro projekt u škole donosi digitalno opismenjivanje i programiranje za pet minuta Istaknuto

PROmikro projekt u škole donosi digitalno opismenjivanje i programiranje za pet minuta
U sklopu projekta PROMikro učenicima šestih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj trebala bi se podijeliti mikro računala, a rad na njima počeo bi već u studenom, ambiciozno su projekt najavili ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, suosnivač IRIM-a Nenad Bakić i ravnatelj CARNeta Goran Kezunović.
Cilj uvođenja mikroračunala poput BBC-jevog micro:bita koji se putem inicijative IRIM već nalazi u 700 škola jest digitalna pismenost kroz razne nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uz uporabu mikroračunala. Dio mogućnosti konkretno micro:bita predstavljeno je na demonstraciji programiranja kockice za igru čovječe ne ljuti se, a izvedeno je logičkim blokovima kojima je u pozadini JavaScript.
Proces javne nabave za ovaj projekt vrijedan 4,8 milijuna kuna je u tijeku i ne zna se još koje će mikroračunalo dobiti tender.
20170906 103449
"Bitno je da se u 5 min može početi programirati, da nije prekomplicirano za početak, da je drastično niska cijena, gotovo kao potrošni matetijal. Djeca programiraju u blokovima i jednim klikom gumba vide cijeli kod u JavaScriptu, a može se raditi i u Phytonu tako da je to konkretno u stem području. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Projekt smo nudili i prošlom ministru i sretni smo što je ministrica Divjak prihvatila projekt jer se samo kroz institucionalni pristup može postići cilj"- rekao je Nenad Bakić suosnivač Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih.
20170906 103857
 
IRIM je osigurao micro:bitove, materijale i same edukatore za upoznavanje nastavnika s platformom, za koju kažu nije potrebno predznanje, a ta edukacija kreće 1. listopada.
Sve škole dobile su obavijest o projektu i potrebno je da se povratno jave, a same će škole samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Krajnji interes za iskaz interesa je 20. rujna.
„Ova inicijativa se uklapa u program Vlade STEM Hrvatska. Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i ideja je imati školu za život, a ne za ocjenu.“- rekla je ministrica Divjak te dodala kako nemamo vremena za čekanje i ovakvi pilot projekti su potrebni kao i uvođenje obvezne informatike sljedeće godine i drugi projekti.
 
20170906 110448
Ako bi se prijavili i apsolutno sve škole i učenici, projektom će se osigurati mikroračunala, a procjenjuje se da će se kroz javnu nabavu nabaviti oko 45 tisuća uređaja.
Kao potpora na projektu sudjeluje i CARNet, ali i Hrvatska udruga poslodavaca kroz sredstva za edukaciju učitelja i nastavnika. Hrvatska pošta također sudjeluje na način da će besplatno isporučiti mikroračunala u sve škole koje se prijave na projekt.
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next