Biz Tech web portal powered by vidi logo2

WordCamp Zagreb 2017: Više od 400 posjetitelja na najvećoj hrvatskoj konferenciji o WordPressu

WordCamp Zagreb 2017: Više od 400 posjetitelja na najvećoj hrvatskoj konferenciji o WordPressu
WordPress, popularna svjetska platforma za objavu sadržaja na webu, svoj uspjeh uvelike duguje velikoj, razgranatoj zajednici korisnika - od blogera, preko medijskih kuća do profesionalaca poput programera i web dizajnera.
Hrvatska WordPress zajednica proteklih je dana, od petka do nedjelje, u suradnji s WordPress Foundationom organizirala WordCamp Zagreb, dosad najveće okupljanje WordPress korisnika u Hrvatskoj.
WordCamp Zagreb okupio je, od petka do nedjelje, više od 400 sudionika koji su, osim na glavnom konferencijskom danu održanom u subotu u Muzeju suvremene umjetnosti, također sudjelovali i na nizu besplatnih radionica prvoga dana konferencije te na posebnom danu namijenjenom onima koji rade na razvoju WordPressa, Contributor Dayu.

WordCamp Zagreb organizirala je i inače vrlo aktivna hrvatska WordPress zajednica u suradnji s WordPress Foundationom, fondacijom koja se brine o daljnjem razvoju WordPressa na svjetskoj razini, a po broju okupljenih sudionika zagrebački je WordCamp, nakon dvaju nacionalnih WordCampova održanih u Rijeci i Splitu prošlih godina, dosad najveće okupljanje WordPress korisnika u Hrvatskoj.
 
Predavanja na WordCampu Zagreb održali su neki od najboljih hrvatskih predavača u iz svijeta web dizajna, web razvoja i općenito web tehnologija, kao i niz predavača koji su na WordCamp Zagreb došli s ocjenama najboljih predavača na drugim europskim i svjetskim WordCampovima.
Osim za glavni konferencijski dan, velik je interes sudionika bio i za besplatne radionice, otvorene svim zainteresiranim građanima, koje su prvoga dana WordCampa održane na Otvorenom učilištu Algebra, a za koje se također tražilo mjesto više.
Lucijan Blagonic na zatvaranju konferencije
Ovogodišnja je novost bio i poseban, prilagođeni program za djecu, koja su mogla sudjelovati na radionici o osnovama WordPressa na hrvatskom ili engleskom jeziku, a za koju je i tijekom glavnog dana WordCampa bio organiziran poseban program. WordCamp Zagreb time je bio vjerojatno i prva domaća tech konferencija koja roditeljima olakšava sudjelovanje na konferenciji, istovremeno nudeći djeci korisne sadržaje.

Snimak svih predavanja održanih na WordCampu Zagreb već se može pogledati na  https://youtu.be/9ECchL4C7Zo (odabirom jedne od dvije kamere mogu se ovdje pogledati oba konferencijska streama, odnosno oba tracka WordCampa) a ostale informacije o WordCampu i predavačima dostupne su na webu WordCampa, https://2017.zagreb.wordcamp.org/.
 
WordCamp je sudionicima ponudio predavanja u dva tracka – inspiracijskom i stručnom developerskom, s podjednakim interesom sudionika za oba dijela konferencije. Nakon otvornog predavanja Nele Dunato (najbolje ocijenjene predavačice prošlogodišnjeg WordCampa Split) na temu osobnog brendinga i općenito uspješnog brendiranja manjih tvrtki, inspiracijski se track nastavio predavanjima o europskom startup ekosustavu (Maja Žikić, čiji je rad uglavnom vezan uz foodtech projekte i povezivanje poljoprivrede i proizvodnje hrane s tehnološkim rješenjima). Uslijedio je niz predavanja s konkretnim iskustvima u primjeni WordPressa - Ivan Brezak Brkan, pokretač Netokracije, govorio je o svojim iskustvima u pokretanju najpopularnijeg regionalnog portala koji prati tech i startup scenu, Miroslav Mađarić o tome kako WordPress koristiti za crowdsourcing, a gošća iz Rumunjske, Alexandra Draghici, o svim profesionalnim uspjesima i neuspjesima koji su je vodili kroz njezinu poslovnu priču s nekoliko web projekata, prenoseći brojna konkretna iskustva.

Inspiracijski track WordCampa uključivao je i nekoliko predavanja namijenjenih freelancerima, poput predavanja Tomislava Kozačinskog o tome kako uopće uspjeti i kako se ponašati kao samostalni poduzetnik i predavanja Tome Pajkovskog na temu kako jednokratni posao pretvoriti u trajni odnos s klijentom. Zapaženo je bilo i predavanje Austina Knighta, UX (User eXperience) dizajnera u HubSpotu, koji je govorio o tome je li dizajn umjetnost i koji se zahtjevi postavljaju pred upotrebljiv i koristan dizajn. Inspiracijski je track WordCampa zaključen predavanjima o izgradnji komercijalnih rješenja na platformama otvorenog koda (open source), predavača Antonija Perića-Mazara iz splitske tvrtke Locastic te predavanjem Darija Jazbeca Hrvatina (tvrtka OnTheGo Systems, najpoznatija po rješenju za višejezične web aplikacije u WordPressu – WPML) na temu važnost inspiracije.
Interes za predavanjima je bio velik

Milan Ivanović, gost iz srpske WordPress zajednice, prenio je svoja iskustva vezana uz tamošnju zajednicu kao i uz vrlo dobru suradnju s hrvatskom WordPress zajednicom, a njegovo je predavanje bilo tim značajnije što će se u Beogradu sljedeće godine održati krovno europsko okupljanje WordPress korisnika – WordCamp Europe. Europska su okupljanja WordPress korisnika posljednjih godina postala vrlo velika i značajna, čak i značajno veća od onih u drugim dijelovima svijeta, pa će WordCamp Europe u Beogradu biti prilika regionalnoj WordPress zajednici da krene prema još boljoj i aktivnijoj suradnji.

Track namijenjen web developerima na WordCampu Zagreb sadržavao je predavanja vezana uz razvoj vlastitih plugina za WordPress i konkretna iskustva u tom procesu (dva su predavanja održali Ante Šepić iz tvrtke Agency,Mai? i Ratko Šolaja, izvršni direktor tvrtke VueLabs), kao i savjete kako najbolje komercijalizirati razvijene dodatke za WordPress (o čemu je govorio Goran Jakovljević, autor četiri izuzetno popularna plugina za WordPress).
Ovaj track nastavljen je predavanjima o učinkovitom pronalaženju i ispravljanju grešaka u kodu (predavanja na tu temu održali su Denis Žoljom, web developer iz Zagreba, te Ivelina Dimova, razvojna inženjerka iz tvrtke CrowdFavorite). Ivan Ružević (Infinum) održao je predavanje o korištenju Webpacka 2 uz WordPress, Marko Banušić (web developer u Telegram medijskoj grupi) o korištenju Vue.js uz WordPress, a predavač iz Njemačke, Bernhard Kau, u tome kako je razvijena nova tema za WordCamp konferencijske webove koji se koriste globalno, za svako WordCamp događanje.
Volonteri i organizatori WordCampa Zagreb
WordPress je najpopularnija svjetska platforma za objavljivanje sadržaja na webu koju trenutačno koristi više od 27 posto svjetskih internet stranica, odnosno oko 60 milijuna web stranica različite namjene – od osobnih blogova preko portala raznih vrsta do e-trgovina. Od 2003. godine kada je nastao, WordPress je postao jedan od najvažnijih svjetskih open source projekata kroz koji se demokratizira online izdavaštvo te se promiču vrijednosti zajedničkog rada i doprinosa projektima otvorenog koda.

U skladu s tim, jedan od najvažnijih elemenata svakog WordCampa je i Contributor Day koji okuplja pojedince uključene u razvoj pojedinih elemenata WordPressa ili, primjerice, lokalne projekte poput prevođenja (lokalizacije) samog WordPressa, tema ili pojedinih modula. Na ovogodišnjem se Contributor Dayu okupilo četrdesetak web profesionalaca koji iz Hrvatske i regije koji aktivno doprinose WordPress zajednici pišući kod, lokalizirajući sustav, odnosno stavljaju svoj rad na raspolaganje kroz neki od drugih oblika suradnje.
Kako WordPress zajednica u Hrvatskoj raste svake godine, neke od zanimljivijih diskusija su bile o rastu zajednice i organizacije predavanja, druženja i sl. Svoja iskustva su podijelili aktivni članovi zajednica iz Srbije, Grčke, Slovenije i drugih zemalja.
na vrh članka