Logo
Ispiši ovu stranicu

Kako izgraditi svoj pametni dom?

KNX Preko ovog komunikacijskog mrežog protokola grade se ozbiljniji profi sustavi KNX Preko ovog komunikacijskog mrežog protokola grade se ozbiljniji profi sustavi

Što donosi koncept pametnog doma? Internet of Things omogućava da “opametite” svoj dom, na način da on više ne mora biti skupi infrastrukturni projekt. Profesionalna rješenja s druge strane spajaju najbolje od oba svijeta, profesionalnih i infrastrukturnih projekata s novim tehnologijama. U novom broju časopisa Vidi posebni poslovni prilog govori upravo o najboljem načinu stvaranja pametnog povezivog doma, koje protokole koristiti, koji senzori su dio pametne cjeline i na koji način sve to fukncionira.

 Pametni dom u biti označava automatizaciju i lagano upravljanje uređajima i procesima u kući, bilo da se radi o upravljanju rasvjetom, grijanjem, nadzornom kamerom ili alarmnim sustavima, detekcijom pokreta.

Dvije su stvari u srcu stvaranja pametnog doma: komunikacija među uređajima i senzori. I dok je upravljanjem rasvjetom, otvaranjem zastora, kontrolom temperature i mnogim drugim stvarima bilo moguće pametno upravljati i prije, za takav koncept povezanog doma trebalo je poprilično uložiti i napraviti te stvari infrastrukturno. 

Trend današnjice je mnogo manje invazivan i zahvaljujući povezanosti na mrežu, nevjerojatno se množe pametni uređaji koji mogu komunicirati s nekim središnjim hubom/konzolom/pametnim telefonom. Takav koncept preklapa se s glavnim tehnološkim smjerom Internet of Things koji propagira međusobnu interakciju i povezanost svih uređaja.

philips hue

Pametna rasvjeta Najpoznatiji consumer predstavnik ovog segmenta je Philips Hue žarulja koja mijenja intenzitet i boju svjetla

 

Internet of Things je u osnovi vrlo jednostavan koncept, a svodi se na to da svaki uređaj treba imati vezu s mrežom svih mreža. Ne samo vaša računala, pametni telefoni, tableti i igraće konzole, već i satovi, zvučnici, svjetla, garažna vrata, prozori, mikrovalne, okviri za slike, termostati i sl. Jednostavno rečeno, IoT je osnova svakog automatiziranog doma, sposobnosti kontroliranja uređaja u kući pritiskanjem tipke ili glasovnom naredbom.

Naravno, profesionalni sustavi pametnog doma koji se primjenjuju i kod velikih klijenata, kao što su hoteli, kombiniraju infrastrukturne elemente sa sada kvalitetnim mrežnim uređajima. Primjerice, tehnologija koja se u mnoštvu naših institucija, hotela i tvrtki primjenjuje bazirana je na KNX-u, komunikacijskom mrežnom protokolu pomoću kojeg se upravlja uređajima s radijskom, infracrvenom, ethranet, powerline i žičanom konekcijom. Ovisno o implementaciji, KNX uređaje može kontrolirati i 8-bitni mikrokontroler, ali i punokrvno računalo. Takav sustav sastoji se od senzora koji prikupljaju informacije, jedinica koje prihvaćaju podatke i izvršavaju željene radnje (utišavaju ili pojačavaju rasvjetu) i pozadinske mrežne, kablovske i ine infrastrukture.

Smarthings Hub

Samsungov smart hub Centralno mjesto koje se može spojiti s više od 200 uređaja i tako postat centar povezanog doma

 

Na kućnoj razini ipak, barem za većinu korisnika, IoT tehnologije u svijetu postaje sve prihvaćenija te nema sumnje da će se vaša kuća s vremenom “opametiti”, bez obzira na sve. Pa, zašto ne preduhitriti ovaj trend i postati obiteljski ekspert za automatizaciju doma?

Tehnologije za automatizaciju doma

Prije kupovine hrpe povezanih uređaja bitno je razumjeti tehnologiju koja se nalazi iza kulisa, kako biste ih mogli povezati na pravi način. Uređaji koriste razne protokole, neki su bežični, neki nisu, a neki uređaji su kombinacija. Najbolje bi bilo držati se jednog protokola kada se kupuju uređaji ili investirati više u hub koji podržava veći broj protokola.

X10

Tata svih modernih automatizacijskih protokola star je već gotovo pola stoljeća, a iako nije poznat po sjajnim brzinama ili visokoj razini komunikacije između povezanih jedinica na mreži, ovo je rješenje krajnje jeftino u odnosu na konkurenciju.

ZigBee

Jedna od glavnih prednosti ZigBeeja, čije je puno, manje atraktivno, nekomercijalno ime IEEE 802.15.4, jest sposobnost da sve uređaje na mreži “natjera” da podjednako komuniciraju, što ovo rješenje posljedično čini vrlo energetski efikasnim.

Z-Wave

Ovaj bežični protokol za automatizaciju domova potpisuje Sigma Designs, koja također proizvodi čipove za svu svoju pametnu kućnu elektroniku.

Insteon

Insteon je možda i najbolje rješenje od svih navedenih jer uspijeva kombinirati žičane protokole s onim bežičnim. Insteon uređaje možete kupiti na lokaciji Smarthome.home, a osim što su kompatibilni s već spomenutim protokolom X10, prednost im je i što u slučaju zatajenja jedan Insteon uređaj automatski zamjenjuje drugi najbliži. Naravno, to ne znači da od svoje perilice možete očekivati da vam počne grijati jelo ako mikrovalna umre, no zato će ista npr. početi voditi računa o prethodno podešenom alarmu.

Wi-Fi

Mrežni protokol koji ne treba previše objašnjavati. Zadatak mu je dijeljenje mrežne konekcije između uređaja koji ga podržavaju poput laptopa, televizora, konzola. Zbog brzine i dostupnosti, mnogi proizvođači iskoristit će ga za bazu svog pametnog doma. Iako neki drugi protokoli troše manje snage i bandwidtha, ne može se isključiti korištenje u svrhu, primjerice, kontrole rasvjete.

Bluetooth

Iako ga više povezujemo s korištenjem u PC, smartphone i tablet okruženju, odnosno za povezivanje na kratke udaljenosti (npr. za slušalice u ovomjesečnom usporednom testu), novi Bluetooth 4 standard pruža vrlo zanimljivu alternativu za IoT uređaje.

Uređaji u centru pametnog doma

U centru povezane kuće nalazi se neko centralno mjesto preko kojeg se ostali senzori, uređaji i kontoleri povezuju na upravljački mehanizam. U modernom Smart Homeu takve uređaje zovemo HUB. Jedan od najpopularnijih uređaja te vrste je Samsung Smartthings s kojim se može povezati više od 200 uređaja i dopušta stvaranje različitih scenarija za sve vaše kućne povezane gadgete. Čak ima i baterijski backup ukoliko dođe do nestašice struje. Radi s cijelim nizom protokola: IFTTT, Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth, Nest i Amazon Echo. Kada imate svoj HUB preko kojeg kontrolirate uređaje i akcije, treba spomenuti i čime se to može upravljati. Jedna od najpopularnijih stavki je nadzorna kamera.

kmaera

Nadzorna kamera Osim što na zaslonu mobitela imate u svakom trenutku pregled situacije, daje dodatne informacije poput temperature, vlažnosti, a kod naprednijih modela i detekciju pokreta

 

U Vidiju smo dosta puta pisali o IP kamerama. D-linkova Baby kamera DCS-825L je savršen primjer ovakvog uređaja, jer na zaslonu mobitela očitava zvuk, sliku u realnom vremenu, temperaturu, vlažnost i sve to za relativno nisku cijenu. Savršena je za nadzor djece, ali i kućnih ljubimaca. Korak naprijed čine kamere s detekcijom pokreta, infracrvenim modom rada i drugim naprednim funkcijama za nadzor. Može se ići i na potpuno profi rješenje poput onog kojeg nudi njemački Mobotix, bilo da se radi o nadzornoj kameri ili komplementarnom rješenju pametnog portafona.

c25 1200

MOBOTIX Profi kamera visoke razlučivosti i zaštićena od razbijanja, također sa Smart mogućnostima

 

Nest je trenutačno najpopularniji brand pametnog termostata, a njime se može upravljati preko računala ili mobitela. Ista tvrtka proizvodi i detektore dima i ugljičnog monoksida, pa se ovo ne prejeftino rješenje može nadograditi.
Za pametnu rasvjetu sinonim je u posljednje vrijeme postao Philips Hue. Na ovoj pametnoj žarulji može se kontrolirati intenzitet osvjetljenja, ali i njena boja. Osim pametne žarulje koja se može kontrolirati pomoću mnoštva uređaja, Philips je iskoristio priliku i ponudio naravno niz sličnih uređaja.

Uz kamere, za sigurnost se brinu pametne brave, poput Homematicovog modela 13176 koji nudi bežično zaključavanje vrata. Postoje i senzori koji očitavaju pomak prozora, vrata ili drugih ključnih lokacija, zatim sirene i bežičnih senzora pokreta poput RWE modela koji smo opisali u našem posebnom prilogu.

Broj uređaja koji se mogu priključiti pametnom domu svakodnevno raste. Već postoje modeli hladnjaka i perilica za rublje s takvim funkcijama, pa bi uskoro, sa standardizacijom protokola i razvojem IoT uređaja, nešto što smo smatrali Smart Homeom moglo postati jednostavno normalan dom, kao što nam je sada normalno imati televizor, računalo, router i ostale posve uobičajene uređaje.

 

HFC Grupa- KNX tehnologija za pametnije kuće

Jednostavan način za povezivanje svih sustava, od rasvjete, preko grijanja do sustava tehničke zaštite i multimedije, putem
zajedničkog sučelja u svrhu energetske učinkovitosti. 

Obzirom na trend užurbanog načina života i vječiti nedostatak slobodnog vremena, možemo biti zahvalni što živimo u vremenu pametne tehnologije čije nam mogućnosti primjene znatno olakšavaju svakodnevan život i poslovanje. Međutim, govorimo li o arhitekturi i graditeljstvu, jednim od najvažnijih čimbenika za određivanje trendova, zasigurno, smatramo energetsku učinkovitost samog objekta.

tipkalo

Upravljačka jedinica Uz upravljanje putem aplikacije na mobilnim uređajima, u prostoru je također prisutna fizička upravljačka konzola

 

Upravo iz tog razloga upotreba KNX-EIB tehnologije djeluje kao nezamjenjiv partner u poslovanju. KNX, kao jedinstveni protokol i međunarodni standard u automatici i upravljanju, tehnologija je koja omogućava jednostavno povezivanje svih tehničkih sustava građevine; od rasvjete, strojarstva, grijanja i hlađenja pa sve do portafonskog sustava, sustava tehničke zaštite i multimedije. Prednosti ovakve tehnologije su njezina stabilnost i sigurnost, decentraliziranost, jednostavnost rukovanja te neograničena mogućnost primjene.

Bilo da se radi o poslovnim objektima, prostorima javne namjene, hotelima, stambenim kompleksima ili elitnim kućama, KNX rješenja omogućavaju jednostavno upravljanje i kontrolu svih funkcija objekta putem zajedničkog sučelja, uz minimalnu potrošnju energije. Ukratko rečeno, moderne KNX instalacije povećavaju udobnost i jednostavnost življenja omogućavajući da se svakodnevne funkcije objekta kontroliraju lakše, ležernije i sigurnije.

digital signage

Digital Signage Sustav izveden je uz NEC profesionalne zaslone  visoke kvalitete

 

Već smo napomenuli kako je mogućnost primjene KNX tehnologije neograničena, stoga ćemo navesti samo neke od funkcija sustava inteligentnog upravljanja i automatike koje na našem tržištu nudi HFC GRUPA.

Implementacijom GIRA HomeServera omogućava se povezanost s vlastitim domom, kroz vizualni prikaz na pametnim uređajima poput tableta ili mobilnih telefona.
Temperaturu i rasvjetu po pojedinoj prostoriji ili unutar cijele kuće, isto kao i položaj žaluzina, zavjesa i sjenila, moguće je u bilo kojem trenutku, s bilo koje lokacije, podešavati zasebno ili po principu scenarija, ovisno o vlastitim preferencijama, odnosno položaju sunca i vremenskim uvjetima.

cijela kuca upravljanje

Automatizacija Svi sustavi spojeni su preko KNXtehnologije, a upravljanju cijele kuće može se pristupiti sa zaslona pametnog telefona

 

Sustavi multimedije nude najbolje audio performanse, strukturom su osmišljeni kao nenametljivi i lako se uklapaju u svaki prostor. Poznato je da KNX tehnologija omogućava visoku razinu sigurnosti; ulazak u dom je omogućen pomoću biometrijskog čitača otiska prsta, informacije o detekciji alarma dostupne su uz slikovni prikaz sustava videonadzora, a moguća je i komunikacija s portafonom.

Govorimo li o hotelijerstvu, HFC GRUPA izdvaja jedan od važnijih projekata, projekt obnove hotela Bellevue na Malom Lošinju; sjajno arhitektonsko rješenje upotpunjeno najmodernijom tehnologijom. Integracija KNX upravljanja izvedena je pomoću centralnog vizualizacijskog sučelja – BMS (Building Management System) koji omogućuje jednostavno povezivanje i upravljanje svim elementima hotela; više od 100 pozicija regulacije grijanja i hlađenja, multimedijalne sustave konferencijskih dvorana, rasvjetu, videonadzor, opće ozvučenje, bazensku tehniku, wellness, alarme te mjerenja potrošnje električne energije i analitiku vode. Unutrašnjost hotela je dodatno obogaćena i digital signage sustavom, izvedenim putem NEC profesionalnih zaslona visoke kvalitete, dok je konferencijska dvorana hotela podijeljena u 3 audio-video cjeline, gdje je HFC GRUPA omogućila odvijanje videoprojekcija visoke kvalitete u 3 zasebne zone.

aplikacija za upravljanje

PERSONALIZIRANA APLIKACIJA Za upravljanje multimedijalnim sustavima konferencijske dvorane

 

Kako se ne bi narušavala estetika dvorane, projektori i platna su skriveni u stropu i spuštaju se pomoću motornih stropnih ovjesa, a spajanje računala ili bilo kojeg drugog izvora, omogućeno je putem priključnih kutija skrivenih u podu. Dvorana je opremljena kamerama za direktan prijenos događanja, instaliranim u prostoru u svakoj od cjelina čiji se sadržaj može prikazivati u bilo kojem od projektora u konferencijskoj dvorani ili sali za sastanke. U dvorani su predviđeni priključci za opremu potrebnu za simultano prevođenje, a za sve osobe oštećena sluha, dvorana je opremljena sustavom za pojačavanje audio signala. Potpuna kontrola svih elemenata projekcije multimedijalnih sustava konferencijskih dvorana omogućena je kroz jednostavno upravljanje višezonskim ozvučenjem i video funkcijama te predefiniranim scenama rasvjete putem personaliziranog korisničkog sučelja na tablet i pametnim mobilnim uređajima.

Prednosti pametnog sustava

Sustav inteligentnog upravljanja putem KNX tehnologije, svojim unaprijed definiranim akcijama upravljanja električnim uređajima u domu, štedi energiju, pruža uvid u analizu potrošnje, brine o Vašoj sigurnosti, te pruža apsolutnu kontrolu i upravljivost nad svakim elementom Vašeg doma.

HFC pristup Smart homeu

HFC GRUPA jedan je od lidera u primjeni modernih tehnologija u razvoju sustava inteligentnih rješenja te dobitnik prestižne nagrade ‘KNX Award’, kao i jedan od osnivača Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. U svom radu koristi prednosti navedene tehnologije, a njezinom implementacijom uz pomoć educiranog tima stručnjaka, već dugi niz godina ostvaruje prestižne projekte.
Sustav inteligentnog upravljanja putem KNX tehnologije, HFC GRUPA je integrirala i u mnoge druge projekte, od kojih izdvajamo Sky Office Zagreb, Centar Cvjetni Zagreb, Hrvatski Nogometni Savez, Green Gold centar, Double Tree by Hilton hotel, Centar Kaptol, RTL televizija, Poliklinike Svjetlost i Kustec, zračne luke Pula i Dubrovnik te mnoge druge. Iz navedenog možemo zaključiti da, svojim dugogodišnjem iskustvom, te međunarodnom suradnjom na području sustava automatike i upravljanja, multimedije i tehničke zaštite, HFC GRUPA razvija projekte na najvišem nivou integracije. Zbog primjene tehnologije najviših standarda, svaki se projektni zadatak s pažnjom i preciznošću može dovesti do savršenstva, čime se stvara dodatna vrijednost svakog objekta, podiže kvaliteta življenja i razina usluge za goste hotela, uz visoki komfor i ukupnu kontrolu troškova.

INFO:
HFC Grupa
Zagrebačka cesta 145a
WEB: www.hfcgrupa.com

 

SMART HOME - budućnost inteligentnog stanovanja, danas

Velika ponuda rješenja za Pametni dom u Conradu predstavljena je kroz RWE SmartHome, HomeMatic ili RSW2 sustave. 

Ne postoji ništa ljepše nego kada se nakon napornog dana vratimo kući i opustimo u svojem naslonjaču. Svatko voli određenu razinu udobnosti, tako da smo uz Smart tehnologiju otišli korak dalje kroz automatizirane sustave - pametne kuće.

Homematic komplet za bezicno zakljucavanje vrata

Homematic 13176 Keymatic komplet za bežično zaključavanje vrata (kat. br 1391557)

 

Smart home je računalni centralni upravljački sustav koji objedinjuje i optimizira rad ostalih sustava, poput multimedije, rasvjete, grijanja, klimatizacije, video nadzora, pa sve do zaključavanja vrata, zatvaranja roleta ili online gaminga.

RWE bezicni termostat

Monitoring uvjeta Dio pametne priče je i RWE SmartHome bežični termostat (kat. br. 1391566)

 

Automatizaciju je započeo Tesla, još 1898. godine, kada je prezentirao sustav za daljinsko upravljanje vozilima. Od tada se Smart tehnologija razvila do te mjere da nam omogućuje da putem mobitela upravljamo pametnom kućom sa drugog kraja planeta.
Korisnici mogu programirati i povezati sve varijante poznatih Smart home koncepata poput dimm lights, awere lamps, surround allarround ili biti kreativni u osmišljavanju vlastitih koncepata umrežavanja. Bilo koji objekt mogu pretvoriti u Internet-connected device. Bez žica, samo Internet.

RWE bezicni repetitor

RWE SmartHome 10122168 Model bežičnog prekidača, međuutikača (kat. br 1391561)

 

Pametna kuća reagira na signal GPS-a s vašeg mobitela i pokreće određene procese kada vi krenete iz ureda. Dok ste na poslu RWE SmartHome podiže rolete, otvara prozore, zalijeva travnjak. Prepustite se sigurnosnom sustavu jer simulira boravak u prostoru, detektira nepoznate osobe, dim, curenje plina ili vode i uključuje alarm.

Vaša udobnost uvećava se putem HomeMatic inovativnih rješenja za inteligentno stanovanje koja upravljaju svim elektroničkim sustavima. Možete regulirati rasvjetu ili grijanje u svakoj prostoriji zasebno, podgrijati ručak, napuniti kadu, a sve jednim klikom na vaš smartphone. Možete skypati s frendom i prebaciti razgovor na centralni audio sustav koji vas prati po kući, bez da prekidate svoje aktivnosti.

RWE bezicni senzor

Sam u kući RWE bežični senzor pokreta otkrit će potencijalne uljeze (kat. br 1391557)

 

U Hrvatskoj je trend pametnih kuća u porastu i već sada imamo vrlo kvalitetnu ponudu na našem tržištu. Conrad Tekkie je testirao nekoliko varijanti automatiziranih sustava i teško bi se odlučio između, RWE SmartHome, HomeMatic ili RSW2 sustava koji svoju viziju razvijaju već desetljećima i koji se ugrađuju diljem svijeta.

RWE bezicni upravljac za podno grijanje

Nema zime  Bežični upravljač za podno grijanje jedan je od senzora kojima se upravlja putem sustava pametnog doma (kat. br. 1391568)

 

Izrazito velika udobnost uz optimalnu potrošnju energije omogućuje kvalitetu življenja kakvu smo prije dvadesetak godina smatrali SF-om. Smart home je inteligentan sustav za one koji žele da se njihova analogna prebivališta transformiraju u Wi-Fi pametnu kuću.

Info
Conrad
Tel.: 0800 55 50.
WEB: www.conrad.hr

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.