Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VSITE razvija projekt umjetne inteligencije za trgovačke centre Istaknuto

VSITE razvija projekt umjetne inteligencije za trgovačke centre

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE u suradnji sa svojim partnerima Husar d.o.o. i Root d.o.o. realizira istraživačko-razvojni projekt “Razvoj novog inovativnog sustava za optimizaciju poslovanja i automatizaciju trgovačkih centara ASTERISK uz povezani razvoj novog sigurnosnog proizvoda ATLAS za primjenu u nadgledanim područjima visokog rizika“. 

Projekt se bavi primjenom obrade podataka, umjetne inteligencije i računalnog vida te integracijom različitih informacijskih tehnologija u optimizaciji, automatizaciji i nadgledanju trgovačkih centara. Vrijednost projekta, koji sufinancira EU, je oko 4,5 milijuna € i treba se realizirati do 2021. godine. Voditelji projekta su dr.sc. Milorad Nikitović, prof.v.š. i prof.dr.sc. Vojislav Kecman.

Projekt je prijavljen kroz poziv Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Rezultat projekta bit će dva nova sigurnosna sustava: ASTERISK i ATLAS.

ASTERISK je sustav za optimizaciju, automatizaciju i nadgledanje trgovačkih centara koji će, koristeći pametne algoritme u sprezi s kamerama, doprinijeti mogućnosti stvaranja potpuno automatiziranih trgovačkih centara te povećanju sigurnosti i smanjenju krađa u trgovačkim centrima. Platforma ASTERISK-a integrira različite informacijske i komunikacijske tehnologije uključujući nadzor korisnika (samoučeći modul), RFID, barkodove, bežične komunikacije, podsustave za obradu i analizu podataka, te podsustave za integraciju s postojećim informacijskim sustavima prodajnih centara.

Za kupca je to sustav koji omogućuje self-scanning, ubrzani prolazak kroz kontrolne točke (check-out terminale), informacije o sadržaju košarice, proizvodima koje kupac uzima, reklamama i akcijama koje su prikazane na uređaju. Modul navigacije u realnom vremenu služi korisnicima za snalaženje po prostoru centra.

Trgovački centri će primjenom ASTESK-a ostvariti uštede prostora, smanjiti gubitke zbog krađa, smanjiti sigurnosne troškove te povećati prihode od prodaje i marketinga.

ATLAS je sustav nadgledanja i zaštite visokofrekventnih lokacija kao što su zračne luke, autobusni i željeznički kolodvori ili stadioni. Sustav će pratiti ponašanje i reakcije ljudi u nadgledanom prostoru, prepoznavati opasne predmete kao što su hladna i vatrena oružja, donositi sigurnosne procjene i alarmirati zaduženo osoblje.

Rezultati u pripremi i provedbi projekta a Visokoj školi za informacijske tehnologije imaju utjecaj na studijske programe. Na VSITE je formiran novi kolegij za strojno učenje i računalni vid. Studenti će biti upoznati sa znanstvenim, tehničkim i tehnološkim postupcima kao i metodologiji rada i iskustvenom znanju koja se primjenjuje u ovom projektu te će imati priliku steći praktična znanja iz domene strojnog učenja i računalnog vida i time povećati vlastitu konkurentnost na tržištu rada.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next