Logo
Ispiši ovu stranicu

Osijek kao pokretač promjena u Hrvatskoj te najpropulzivniji grad na području IT-a Istaknuto

Osijek kao pokretač promjena u Hrvatskoj te najpropulzivniji grad na području IT-a

U Osijeku je održana dvodnevna ICT konferencija “Industrija 4.0 i kibernetička sigurnost” koju zajednički organiziraju udruga Osijek Software City te tvrtke Vipnet, HUB385, FERIT, Siemens CVC, ATO inženjering i Culmena. Događanje je namijenjeno vlasnicima poduzeća i članovima upravljačkih tijela koji donose ključne poslovne odluke u organizacijama iz prerađivačke industrije, trgovine, turizma, poljoprivrede, ali i drugih sektora.


Program prvog dana konferencije bio je posvećen digitalizaciji poslovanja, dok je drugi dan bio rezerviran za teme kibernetičke sigurnosti s predavanjima na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.
Prilikom otvaranja konferencije glavni tajnik Osijek Software Cityja Bela Ikotić izjavio je: „Iznimno sam ponosan što Osijek jasno pozicioniramo kao pokretača promjena u Hrvatskoj te kao najpropulzivniji grad na području IT-a. Kvaliteta predavanja i broj gostiju koji sudjeluju na konferenciji Industrija 4.0 i kibernetička sigurnost dokaz su za to“.

Prvi dan obilježile su zanimljive panel rasprave, a na prvoj pod naslovom „Stvaranje okruženja za digitalnu transformaciju u RH – digitalizacijska transformacija velikih poduzeća ubrzava razvoj malih poduzeća“ sudjelovali su Vipnetov direktor ICT-a Alen Gojčeta, glavni tajnik Osijek Software Cityja Bela Ikotić, Nedeljko Štefanić iz Culmene, Dubravko Hlede iz Rimac Automobila te Ivan Ivanković iz podružnice Zagrebačkog holdinga Zagrebački digitalni grad, dok je raspravu moderirao jedan od osnivača HUB385 Ivica Mudrinić.

„U kontekstu digitalizacije smatramo svojom obavezom da, kao telekom čija je povijest protkana inovacijama, budemo predvodnik ne samo u omogućavanju fiksnih i mobilnih komunikacijskih usluga, već i u stvaranju lanca vrijednosti kako za velike, tako i za male i srednje tvrtke kroz pružanje sigurnih usluga u oblaku, na digitalnim platformama te kroz podršku digitalnim mikro transakcijama.“ istaknuo je Vipnetov direktor ICT-a Alen Gojčeta.

Na drugom jučerašnjem panelu raspravljalo se o primjerima uspješno digitaliziranih kompanija, prvoj smart countyžupaniji u Hrvatskoj i temeljima smart poduzeća. Sudionici rasprave bili su Dejan Džabirski, rukovoditelj prodaje ICT rješenja u Vipnetu, Andreja Kajtaz iz FINA-e, Josip Kraljičković iz Zagrebačke županije i dr.sc. Ivica Mihaljevićiz HEP Toplinarstva Osijek, dok je moderator bio direktor HUB385 Luka Sučić.
 
Osim interaktivnih panela, održala su se i edukativna predavanja „Digitalizacija RH kroz javnu upravu, proizvodnju i poslovanje u gospodarstvu“, „Moć prvih poteza u digitalnoj transformaciji“ i „Financiranje implementacije znanja i tehnologija u području digitalizacije i Cyber security putem EU fondova“.
Danas se konferencija nastavila na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek na temu kibernetičke sigurnosti. Tamo se govorilo o Općoj uredbi EU-a o zaštiti osobnih podataka (GDPR), sigurnosnim aspektima razvoja poslovnih aplikacija, bežičnih senzorskih mreža te industrijskih i komunalnih sustava upravljanja, primjeni softverske virtualizacije u industriji, bazi podataka za sigurne transakcije Blockchain, dok će završnicu konferencije obilježiti atraktivno predavanje „Stuxnet – virus koji je skoro pokrenuo 3. svjetski rat“.

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.